Soci – oraselul din Rusia pus pe harta mondiala datorita jocurilor olimpice si politice

Daca nu esti vorbitor de limba rusa sau cunoscator al culturii ruse, harta Rusiei contine doar Moscova si Sankt Petersburg (nu, nu este doar o marca de vodca :)). In cel mai bun caz si Rostov-pe-Don. Insa incepand cu 2014, aceasta harta s-a imbogatit cu inca un oras care, desi nu are nici 350 de mii de locuitori, a devenit faimos la nivel international gratie Jocurilor Olimpice de iarna.

La cursul de limba rusa pe care il organizam, pe langa cunostintele de limba rusa venim in sprijinul cursantilor si cu informatii despre cultura tarii, obieceiuri si oamenii sai.

soci1
Aceasta Olimpiada a fost organizata la Soci (Со́чи in limba rusa) deloc intamplator, ci in urma unei strategii  a guvernului rus de a transforma Soci dintr-o destinatie turistica apreciata exclusiv in Rusia intr-una apreciata la nivel mondial. A reusit planul oamenilor lui Putin? Doar statisticile economice din anii ce vor urma pot confirma succesul strategiei de imagine turistica a Rusiei…

Destinatie turistica apreciata de rusi si vorbitorii de limba rusa

Pe plan national, „Marele Soci“,  situat in vestul Federatiei Ruse, pe litoralul estic al Marii Negre, este deja o destinatie turistica foarte apreciata in Rusia, fiind in prezent cea mai importanta statiune balneara si de agrement si „capitala“ neoficiala a „Rivierei caucaziene“. Orasul propriu-zis nu depaseste 140 de mii de locuitori, restul de circa 260 mii locuind in sectoarele administrative Hosta, Adler si Lazarevskoie.

Pentru vorbitorii de limba rusa (rusii sunt destul de recalcitranti in privinta invatarii limbilor straine non-slave), orasul ofera o vacanta foarte placuta la malul Marii Negre si cateva obiective turistice demne de vizitat: parcul-dendrariu, realizat la inceputul secolului trecut in jurul unei foste resedinte de vacanta a familiei Romanov, fantanile cantatoare, Marele Dom al Ghetii, patinoarul Adler, gradina zoologica marina, cateva cascade impresionante, trunul de observatie de pe munte si, bineinteles, plajele la Marea Neagra.

“Жаркие. Зимние. Твои.”

“Жаркие. Зимние. Твои.” este motto-ul oficial al Jocurilor Olimpice de la Soci si inseamna in traducere din limba rusa “Hot. Cool. Yours” – Fierbinte. Rece. Al tau !”

Statiunea ruseasca Soci este o destinatie pentru vacanta de vara, nu exista nicio istorie a turismului rus in Muntii Caucaz pentru sporturi de iarna in afara celor spuse de presedintele Vladimir Putin, care a convins Comitetul Olimpic International sa organizeze aici Jocurile Olimpice din 2014. Caile de comunicatie spre munte, Parcul Olimpic din Soci, toate sunt noi, ceea ce naste firesc intrebarea la ce vor folosi de acum inainte. Practic, cu banii primiti, rusii au construit un oras intreg…

Investitiile totale pentru amenajarea orasului si organizarea Olimpiadei de iarna se ridica la peste 50 miliarde de dolari. Astfel aceasta editie a Olimpiadei de iarna din Rusia este cea mai scumpa din istorie !
Dimitri Cernisenko, presedintele comitetului de organizare a Jocurilor olimpice de iarna, a deconspirat ca Rusia a vizat mai mult interesele de imagine turistica decat cele de organizare a Jocurilor Olimpice si ca spera ca, dupa aventura olimpica, Soci sa devinao destinatie turistica de elita in Europa: „In Rusia sunt multe locuri friguroase, dar noi am venit cu o idee noua, cu un concept special. Am adus Olimpiada de iarna intr-un oras cu soare, unde oamenii se pot bucura de un eveniment de clasa mondiala la o temperatura grozava“.

sochi2
Din cauza temperaturilor nefiresti de toride, sportivii ghetii si ai zapezii s-au vazut nevoiti sa se confrunte cu partii prea moi pentru skiul olimpic si cu polei format peste noapte. Unii chiar au acuzat ratarea medaliilor din cauza conditiilor improprii pentru asemenea sporturi.
Cert este ca faima orasului in care nativii de limba rusa au inceput sa invete intensiv alte limbi straine de dragul turismului a crescut la nivel international gratie strategiei lui Vladimir Putin. Daca aceasta va avea succes si la nivel financiar, ramane de vazut in cifrele de afaceri din anii ce vor veni, fara jocuri de iarna…

 

Vino la cursurile de limba rusa organizate de Crystal Mind si vei afla lucruri interesante despre Rusia si cultura rusa ! Traineri profesionisti si entuziasti te asteapta sa te invete русский язык

2014 Sochi Olympics- Figure Skating Preview

2 comments for “Soci – oraselul din Rusia pus pe harta mondiala datorita jocurilor olimpice si politice

Leave a Reply