Si tu poti invata limba rusa

Limba rusa are reputatia nemeritata de a fi o limba dificil de invatat si este astfel pusa altaturi de japoneza, chineza, araba, coreeana sau hindi. Multe persoane care ar vrea sa invete limba rusa sunt descurajate cum ca le-ar lua ani de zile sa ajunga la un nivel acceptabil de conversatie, ceea ce este complet neadevarat.
Departe de a avea 7-8 mii de semne distincte precum chineza sau de a se scrie de la dreapta la stanga precum araba, limba rusa se bazeaza pe un alfabet de 33 de litere, este o limba fonetica la fel ca si romana, iar datorita originii latine sau grecesti a termenilor tehnici si a imprumuturilor masive din engleza, cele doua limbi au asemanari de-a dreptul surprinzatoare.
Rusa – o limba fonetica, la fel ca si romana
Elevii romani invata sa scrie si sa citeasca in limba materna intr-un singur an scolar, iar aceasta pentru ca limba noastra este una fonetica, adica „se scrie cum se aude”, fiecare sunet, cu mici exceptii irelevante, are corespondent scris o singura litera sau un grup de litere. Engleza sau celelalte limbi de origine latina nu se pot lauda cu aceasta calitate, limba rusa insa poate.

 

La cursul de limba rusa vei invata ca cele 10 vocale, 21 de consoane si cele 2 semne fara sunet (moale si tare, indica doar cum se citeste litera anterioara) formeaza cuvinte ce se pot citi si pronunta usor imediat dupa asimilarea alfabetului chirilic.

cyrillic-alphabet
Alfabetul limbii ruse – obstacolul ce merita trecut
Primul lucru pe care il facem la cursul de limba rusa inainte de a te invata vocabularul sau gramatica limbii, este sa te ajutam sa te obisnuiesti cu alfabetul, care este, de fapt, singura dificultate notabila in invatarea limbii ruse. Cateva litere sunt identice cu cele ale alfabetului latin (a, o, m, b, h, p), dar corespund unor sunete diferite (b se pronunta v, p se pronunta r, iar h e pronunta n), ceea ce poate fi derutant pentru incepatori.
Odata trecut obstacolul vocabularului, limba rusa se invata la fel ca oricare alta limba straina, incepand cu numerotatia pana la 10, cuvinte uzuale in conversatii, expresii standard si cuvinte usor de retinut datorita similaritatilor cu limba romana.
Pentru a ilustra ideea de asemanare a unei parti din vocabular, iata cateva cuvinte rusesti, aproape identice cu cele romanesti: да (da), aтом (atom), томат (tomata), танк (tanc), доктор (doctor), нота (nota), туалет (toaleta), Америка (America), радио (radio), факт (fapt), iar lista ar putea continua.
Ca orice limba din lume, rusa are circa 1000 de cuvinte care formeaza baza vocabularului, dintre care 80% sunt folosite in conversatiile zilnice.

Asimilarea acestora se poate face in 2-6 luni, in  functie de ritmul de lucru, ceea ce iti permite sustinerea unei conversatii inteligibile cu un nativ.
Gramatica limbii ruse este un teritoriu ce poate fi cucerit pas cu pas, incepand cu genurile substantivelor, care se pot determina in functie de consoanele de la finalul substantivelor. Timpurile verbelor sunt mai greu de asimilat, iar folosirea lor corecta se produce in timp, odata cu dezvoltarea vocabularului, sunt insa departe de complexitatea aspectelor perfecte ale limbii engleze.
Tehnici moderne de studiu
In ultimii ani au aparut programe extrem de eficiente de invatare a limbii ruse cu ajutorul computerului. Perfectionarea lor continua promite sa faca invatarea mai usoara ca niciodata.
Mai mult, schimbarile politice recente din Rusia fac posibila vizitarea fara restrictii si accesul direct la limbajul si cultura rusa contemporana, ceea ce garanteaza atingerea rapida a unui nivel avansat de cunoastere. Oameni de afaceri, de stiinta, ingineri, jurnalisti, diplomati, programatori, traducatori, interpreti. Chiar daca  formal este necesara visa, aceasta se obtine imediat, iar Rusia moderna te asteapta cu bratele deschise …

Te asteptam la cursul de limba rusa organizat de Crystal Mind sa descoperi cat de placut se poate invata o limba considerata de multi grea.

Leave a Reply