Rusa – de la dificultatile limbii la profunzimea culturii

Limba rusa este inca “lingua franca” a fostelor republici sovietice, prin urmare ramane cea mai indispensabila competenta de comunicare in zona Muntilor Caucaz si a Asiei Centrale. Celor 300 de milioane de vorbitori nativi li se adauga alte 160 de milioane de cunoscatori rusofoni si rusofili.

Dincolo de necesitatea cunoasterii ei, mai ales pentru cei care lucreaza in domenii stiintifice sau vor sa-si extinda afacerile in Rusia sau fostul spatiu sovietic, rusa este limba unei impresionate culturi integrate deja in valorile universale. Mai mult, asa cum sustin vorbitorii non-nativi de limba rusa, dificultatile de studiu sunt simple mituri nascocite cu precadere de cei care au fost afectati de comunism.
russia-map

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Limba rusa intre mit si adevar
De alfabetul slav sau chirilic se leaga cel mai puternic mit lingvistic, anume ca ar fi extrem de dificil de asimilat. In realitate, cursurile noastre de limba rusa ii dedica destul de putin timp, deoarece jumatate din cele 33 de litere ale alfabetului rus seamana cu cele ale afabetului latin.

In plus, cunoasterea lui si a limbii ruse – a cincea ca prevalenta in lume – iti deschide larg portile spre alte limbi slave la mare cautare de experti, traducatori si interpreti, care folosesc acelasi alfabet, precum ucraineana, croata, sarba sau bulgara (poloneza si ceha sunt si ele similare, dar folosesc alfabetul latin).

Un alt mit legat de limba rusa este durata studiului pana la stadiul de cunoscator avansat. Probabil ca ai asimila intr-un timp mai scurt franceza, portugheza sau spaniola, dar limba rusa se asimileaza in profunzime mai rapid decat araba, japoneza, chineza sau alte limbi asiatice.

„Limba rusa este impracticabila” – iata un alt mit care nu se mai sustine, mai ales dupa caderea comunismului. Dimpotriva, Rusia este o putere politica si economica mondiala cu o influenta crescanda, iar cunoasterea ei in combinatie cu o alta limba majora precum engleza sau spaniola iti confera un imens avantaj lingvistic si o perspectiva in profunzime asupra culturii mondiale.

Rusa ca limbaj al culturii
Din punct de vedere al istoriei mondiale, cunoasterea trecutului Rusiei, care a jucat un rol major in ultimele secole, are o importanta cruciala. Mai precis, cunoasterea limbii ruse iti confera accesul catre arhivele istorice deschise recent de autoritatile de la Kremlin, care contin documente de o valoare inestimabila.
tolstoy
Limba rusa in sine este o dominanta a identitatii nationale pentru vorbitorii ei nativi. Desi poetizata, parerea savantului si poetului rus Mihail Lomonosov despre limba rusa este impartasita de majoritatea vorbitorilor:

„Imparatul Carol Quintul spunea ca ar trebui sa se vorbeasca spaniola cu Dumnezeu, franceza cu prietenii, germana cu dușmanii și italiana cu sexul frumos. Dar daca ar fi stiut limba rusa, ar fi adaugat cu siguranta ca ar fi oportun sa se vorbeasca ruseste cu toti acestia, pentru ca ar fi descoperit in ea maretia spaniolei, vioiciunea francezei, forta germanei, sensibilitatea italianei și, in plus, bogatia și puternicul caracter descriptiv si concis mostenit din greaca și latina.“

Rusa ca limba culturala moderna este relativ noua, marea majoritate a operelor clasice au fost create in secolele XIX și XX. Cu toate acestea, aportul patrimoniului cultural rus la literatura, pictura, teatru, opera, muzica și balet este enorm .

Autori de valoare universal recunoscuta precum Dostoievski și Tolstoi, Esenin, Leromontov si Puskin, Gogol, Cehov si Soljenitin sunt deja tradusi in limba romana, insa o intelegere profunda a bogatiei imense a culturii ruse, cu precadere a celei post-comuniste, nu se poate realiza  cunoaștere aprofundata a limbii.

Traditia poetica rusa, una dintre cele mai vibrante și incitante din lume – reprezentata de poeti precum Pușkin, Lermontov, Blok, Ahmatova, Pasternak și Brodsky – este aproape total inaccesibila cititorilor  in alte limbi. Cunoscatorii stiu ca doar o fractiune din fascinanta cultura rusa clasica si contemporana este disponibila in afara limbii ruse.

Daca ti-am deschis apetitul pentru vasta cultura rusa, te asteptam la cursul de limba rusa organizat de Crystal Mind sa patrunzi in tainele acestei vaste lumi !

Leave a Reply