Artele martiale nu mai sunt o practica de lupta ce apartine exclusiv popoarelor asiatice, ci exista forme „personalizate“ de cultura nationala, cum este cazul Rusiei. Ca orice alta arta martiala, Sambo este un sport de autoaparare fara arme, a carui origine este atestata in anii 1930, un stil de lupte ce imbina judo, jiu jitsu si tehnici de arte martiale atat nationale, cat si din alte culturi.
Desi este sportul de lupta preferat de vorbitorii de limba rusa, inclusiv al presedintelui Rusiei, Vladimir Putin care a facut nenumarate demontratii in public, Sambo a capatat in timp recunoastere internationala si caracter universal. Sambo a intrat si in Romania in 2004, exista deja o federatie, iar sportivii romani practicanti de Sambo au participat la numeroase competitii europene si mondiale, de unde s-au intors cu medalii binemeritate. In 2020, Sambo va deveni sport olimpic.
Pentru a patrunde in tainele acestui sport, cursul de limba rusa organizat de Crystal Mind te va ajuta cu siguranta. Vei putea studia, citi sau urmari mari maestri rusi de sambo.
Autoaparare pe ruseste de la judo la tranta moldoveneasca
Sambo (са́мбо in limba rusa) este un acronim al SAMozashchita Bez Oruzhiya (САМозащита Без Оружия) care se traduce cuvant cu cuvant „autoaparare fara arme“. Sambo are la baza tehnici de lupta rusesti, combinate intr-un mod original cu elemente de lupta imprumutate din diverse culturi: judo si jiu-jitsu japonez, shuai jiao chinez, bukh barilda mongol, wrestling si box francez, kokh din Armenia, chidaoba din Georgia si… tranta moldoveneasca.
Data oficiala de nastere a acestui sport rusesc foarte spectaculos, care formeaza caractere puternice, este 16 decembrie 1938, cand oficialitatile ruse au emis un ordin prin care „dezvoltarea luptelor libere“ nationale devenea prioritara. Numele de Sambo a fost acceptat ulterior, iar prima competitie a avut loc in 1939 la Leningrad. Federatia URSS de Sambo avea sa se formeze 8 ani mai tarziu.
De la Conte la Vladimir Putin
In timp, Sambo a obtinut recunoastere mondiala, iar FILA (Federation of Associated Wrestling Styles) l-a declarat in 1966 sport international. Un an mai tarziu, avea loc prima competitie internationala la Riga, cu participarea Uniunii Sovietice, Bulgariei, Mongoliei, Iugoslaviei si Japoniei. Din 1977, Cupa Mondiala la Sambo se organizeaza in fiecare an, iar din 1983 exista un campionat mondial si pentru femei …
In 1984, FILA a decis sa infiinteze o federatie independenta de Sambo (FIAS), cu spaniolul Fernando Conte ca presedinte. In prezent, exista cateva campionate mondiale de profil, precum si zeci de federatii nationale care sustin campanii ample de promovare a acestui sport. Nu o data, Vladimir Putin, presedintele Rusiei a facut demonstratii publice de Sambo (inclusiv la campionate mondiale) si este actualmente si presedintele Federatiei Mondiale de Sambo.
Promovare asidua la nivel mondial
In 2013, Sambo a fost inclus in premiera in programul Universitatii din Kazan, iar studentii practicanti provin de pe toate meridianele, atrasi de valorile, principiile si idealurile acestei arte martiale universale.
Mai mult, peste tot in lume se infiinteaza sali si cluburi de Sambo, disponibile si pentru copii si femei. Comitetul Olimpic Rus a promovat asiduu Sambo, iar, ca rezultat, din 2020 Sambo va intra in marea familie olimpica.
In Romania, pionierul artelor martiale rusesti este moldoveanul Viorel Gâscă, fost campion mondial, in prezent presedinte al Federatiei Romane de Sambo si antrenor al lotului sportiv national.
Daca vrei sa inveti mai multe despre aceasta cultura te asteptam la cursurile de limba rusa organizate de Crystal Mind ! Cursul de limba rusa poate fi structurat astfel incat sa fie inclusi termeni, concepte si notiuni specifice acestui sport.