Rasputin – rusul mistic sau sarlatan?

Chiar daca nu cunosti (inca) limba rusa, nu ai citit niciodata Dostoievski sau Tolstoi si n-ai vazut nicio punere in scena a lui Gogol sau Cehov, este imposibil sa nu fi auzit de „calugarul nebun“ Rasputin, care a avut o influenta puternica asupra familiei ultimului tar al Rusiei din dinastia Romanov.

Gloria acestui mistic controversat cu viata tumultoasa si obiceiuri imorale, caruia i s-au atribuit cuvinte mari si grele, precum si o moarte invaluita in mister, a depasit granitele Rusiei natale si a limbii ruse si a devenit, la mai putin de un secol de la moarte, un brand si o garantie pentru vanzarea produselor care ii poarta numele in intreaga lume.

Rasputin intre adevar si legenda

Inger, demon, sfant, obscen, tamaduitor, betivan, mistic, sarlatan, impostor, profet sunt doar cateva cuvinte antagonice ce l-au caraterizat pe staretul Grigori Efimovici Rasputin (in limba rusa Григо́рий Ефи́мович Распу́тин), ramas in istoria universala prin influenta avuta la curtea ultimului tar rus, Nicolae Romanov.

Cert este ca, dupa o cercetare minutioasa si obiectiva a dovezilor istorice legate de personaj, este foarte dificil de afirmat, chiar si pentru istorici, cat este adevar si cat este exagerare subiectiva in privinta lui Rasputin. Cert este ca toate legendele si povestile despre rusul „nebun“ au la baza lipsa de speranta si ignoranta satelor rusesti de acum un secol.

La cursurile de limba rusa organizate de Crystal Mind pe langa notiunile de gramatica si limbaj general, vei invata multe lucruri intersante despre Rusia si cele mai importante personaje care au trait in aceasta mare tara.

Pentru cultura populara si publicitate, aura aceasta de mister si controversa este materie prima de cea mai buna calitate. De la seriale de televiziune la filme de animatie, de la muzica la nume de marca pentru vodka, jocuri pe computer si baruri prin toata lumea, Rasputin nu mai este un simpu personaj istoric, ci un mit rusesc exploatat cu mare succes financiar de la Hollywood pana in Rusia natala. De fapt, exista foarte putine productii in limba rusa cu Rasputin in rol principal…

Grigori Yefimovich Rasputin

Grigori Yefimovich Rasputin

 

Rasputin intre personaj cu zeci de fete si branding publicitar

Legende, puteri mistice si o moarte misterioasa? Da, este reteta perfecta pentru un film de succes! Exista peste 20 de filme bazate pe viata lui Rasputin, dintre care cele mai faimoase si mai premiate sunt: „Rasputin“ (1996), un film  biografic cu Alan Rickman in rolul calugarului nebun si Ian McKellen in rolul tarului Nicolae; „Rasputin sau Agonia“ (1981) – un film sovietic in limba rusa despre „sarlatanul barbos“; „Profetul intunecat“ (1949-54) – un serial american de televiziune cu Boris Karloff in rolul lui Rasputin, „Rasputin: Calugarul nebun“ (1996), cu Christopher Lee in rolul principal; „Nicolae si Alexandra“ (1971) cu Tom Baker in rolul lui Rasputin.

N-ar trebui uitat nici indragitul film de animatie „Anastasia“ (1997), in care sinistrul Rasputin, un soi de zombie, incearca din rasputeri sa o omoare pe tarina pierduta.

De vreme ce Rasputin este legendar si pentru excesele sale frecvente de alcool si pentru petreceri orgiastice, in mod firesc exista cateva marci de vodca si de bere, precum si fabrici de bauturi alcoolice care ii poarta numele, nu numai in alfabetul rusesc. Şi la fel de firesc, exista numeroase restaurante, atat in Rusia, cat si in comunitatile de limba rusa din diaspora, care poarta cu mandrie pe Rasputin pe fontispiciu.

Rasputin este si personaj principal negativ in jocuri video precum Hot Rasputin, Monsters ori Shadow Hearts 2 – un joc video japonez despre Al Doilea Razboi Mondial si familia regala a Rusiei. In jocul video Colossus: Bloodline din seria X-Men de la Marvel Comics, Rasputin are puteri tamaduitoare pentru ca este mutant…

In loc de concluzie, iti amintesc faimosul cantec „Rasputin“ al formatiei disco Boney M, lansat in 1978, care compileaza cateva mituri legate de rusul mai celebru decat tarul Petru cel Mare: „Putea predica Biblia ca un predicator/Plin de extaz și de pasiune,/insa a fost si un fel de profesor pe care/Femeile si l-ar dori“…

Daca vrei sa inveti mai multe despre aceasta tara si cultura, te asteptam la cursurile de limba rusa organizate de Crystal Mind ! Cursul de limba rusa poate organizat astfel incat materia predata sa includa informatii de interes specifice fiecarui cursant.

 
Boney M – Rasputin (1978)

Leave a Reply