Limba Rusa este limba nativa cea mai vorbita in Europa

Pe locul 5 in lume, cu 278 de milioane de vorbitori dintre care 164 de milioane nativi, rusa, cea mai vorbita limba slava din lume, este limba unei culturi unice impresionante si a unei puteri economice si politice internationale.

Rusa este, de asemenea, limba slava cea mai vorbita si cea mai raspandita limba nativa de pe batranul nostru continent (geografic vorbind, pana la muntii Urali), oficiala in Rusia, Belarus, Kazahastan, Kirghistan, Crimea, Abhazia, Osetia de Sud, precum si limba secundara in celelalte foste tari membre ale URSS si in Israel, unde este vorbita de o comunitate de circa 750 de mii de evrei care au imigrat dupa caderea blocului comunist. Limba rusa este de asemenea mutual inteligibila cu limba ucraineana si biolorusa.

„Portofoliul“ impresionant al acestei limbi a facut-o una dintre cele sase limbi oficiale ale Organizatiei Natiunilor Unite, iar istoria o atesta inca din secolul al X-lea ca fiind cea mai influenta limba slava din toate timpurile.

Candva, lumina venea de la Rasarit…

Influenta ruseasca asupra limbii romane a inceput oficial in 1829, cand un tratat de pace intre rusi si turci schimba statutul politic al Moldovei si al tarii Romanesti din vasale ale imperiului otoman in vasale ale Rusiei, care le devenea „putere protectoare“.

Din acest motiv au patruns in limba noastra un numar mare de cuvinte rusesti inca din secolul al XVIII-lea: ciuda, veselie, pizma, grija, nadejde, jale, mila, lene, drag, cojoc, nadragi, izmene, cusma, suba, lapovita, crivat etc. si numele tarilor europene a intrat prin filiera ruseaca: Anglia, Austria, Bulgaria, Belgia, Italia, Norvegia, Prusia, Germania, Suedia.

in perioada comunista, rusa a fost impusa limba secundara, studiata in foarte multe institutii de invatamant. Din aceasta cauza, limba lui Tolstoi si a lui Dostoievski, a lui Esenin si Puskin, a lui Cehov si a lui Gogol a fost efectiv abandonata dupa decembrie 1989, identificata fiind in constiinta colectiva cu abuzurile comuniste, in timp ce ea devine tot mai prezenta in institutiile de invatamant europene si de peste ocean.

De ce limba rusa merita studiata dupa comunism

In mod surprinzator, in SUA, exista mari comunitati de rusi, rusa se studiaza in toate institutiile militare superioare din Europa, iar ONU a identificat pana in prezent 500 de milioane de vorbitori de rusa…

Rusia, ca mare putere economica mondiala, vine cu investitori si deschide filiale nationale pe teritoriul Romaniei. Cunoasterea limbii ruse devine un atu pe piata muncii astfel create, mai ales ca este deja de notorietate faptul ca studiul limbilor straine nu este una dintre abilitatile de baza ale poporului rus…

Mai mult, traducatorii de limba rusa sunt la mare cautare in Uniunea Europena, unde o pagina de tradus din rusa poate costa de sapte ori mai mult decat una din engleza. Comparativ cu Romania, unde o traducere din rusa este dubla la pret fata de engleza sau franceza, in multe tari europene, limba rusa este considerata egala cu chineza sau japoneza ca grad de dificultate, iar cunoscatorii sunt platiti ca atare.

Alfabetul chirilic – marea provocare a limbii lui Pasternak si Soljenitin

Vechi din secolul al X-lea, alfabetul chirilic folosit in prezent de majoritatea limbilor slave, are 33 de caractere si este complet diferit de alfabetul latin (cu exceptia literelor a si m). Acesta a fost folosit in limba romana timp de aproape cinci secole, de la Alexandru cel Bun pana la Cuza, care a decretat oficial inlocuirea lui cu cel latin.

Alfabetul cu „slove“ nu este o „haina“ potrivita limbii noastre, deoarece acelasi sunet poate fi reprezentat de mai multe litere, in timp ce exista litere chirilice care sunt un singur semn scris al mai multor sunete. Pentru limba rusa, toate acestea sunt firesti, dar fac din transcrierea textelor chirilice o veritabila tortura lingvistica…

Cunoasterea alfabetului rusesc deschide porti largi atat catre cunoastrea altor limbi slave precum bulgara, sarba, ucraineana, bielorusa sau macedoneana, cat si spre limba mongola, care il foloseste si este la mare cautare in Uniunea Europena…

 Si ca interesul fata de limba si cultura rusa sa devina maxim, te invitam sa asculti cateva sunete fermecatoare de балала́йка adica de Balailaika 🙂

Vrei sa inveti si tu rusa? Te asteptam cu mare placere la cursul de Limba Rusa pe care-l organizam, sa inveti in mod organizat, intr-un cadru profesional de la traineri bine pregatiti si entuziasmati !

Leave a Reply