De ce invata crestinii limba ebraica

Limba ebraica (עִבְרִית) are circa 14 milioane de vorbitori in toata lumea, iar aproape jumatate dintre acestia au invatat-o ca limba secundara, din motive religioase sau de buna voie si nesiliti de nimeni… De ce invata limba ebraica evreii din diaspora este evident, dar de ce o invata crestinii sau adeptii altor religii? Motivele de natura religioasa sunt adesea depasite de cele laice, de natura pur economica sau stiintifica.
Descopera 3 motive de luat in seama pentru care sa urmezi cursul de limba ebraica la Crystal Mind alaturi de milioane de oameni de diverse nationalitati si orientari religioase care aleg sa invate limba „poporului ales“.

Sefer-torah-vayehi-binsoa
1. Este limbajul original al Bibliei.
Carte sfanta pentru crestinism si iudaism, Biblia continua sa influenteze direct sau indirect gandirea, religiile si cultura universala. Stapanirea limbii ebraice ofera invatatilor acces direct la 4000  de ani de istorie, dar si la intelegerea relicvelor arheologice scrise in limba ebraica si raspandite prin marile muzee ale lumii.
Mai mult, cunoasterea limbii ebraice moderne si a vechilor alfabete permite citirea si intelegerea limbilor moabita, canaanita, feniciana, negev, akkadiana și aramaica.
Ca o curiozitate lingvistica, limba ebraica, denumita si „limba sfanta“ (leshon hakodesh) are primul alfabet atestat istoric si este singura limba antica vorbita inca si astazi.
2. Este limba oficiala a unui stat ofertant
Desi este o tara mica, Israelul are multe de oferit strainilor in materie de educatie, afaceri sau turism. Aici se afla cateva universitati de renume mondial (Technion, Institutul de Ştiinta Weizmann, Universitatile din Tel-Aviv sau Haifa), a caror diplome sunt garantia unei cariere de succes.
Israel este lider mondial in domeniul tehnologiei medicale, iar in ultimele decenii, inalta tehnologie a inlocuit cu succes agricultura, caștigandu-si o porecla de Silicon Wadi ca metafora a concentrarii afacerilor in inalta tehnologie. In plus, Israel este un exemplu si un lider in industria capitalului de risc, iar ca dovada ca economia le merge bine, Israelul nu a cerut niciodata un ajutor financiar de la FMI, desi este membru din 1954.
In ceea ce priveste turismul, Israelul este lider in turism religios, fiind centrul a trei mari religii ale lumii. Milioane de crestini, iudei si musulmani, dar si amatori de cultura si frumos, vin in israel sa viziteze Biserica Sfantului Mormant, Cetatea Ierusalimului, Gradinile suspendate din Haifa, Stalpul Biciuirii, Via Dolorosa, Muntele Maslinilor, Zidul Plangerii etc.
3. Este usor de invatat, dar bine platita.
In afara unui alfabet care se asimileaza in primele doua luni de studiu intensiv, limba ebraica nu este o limba complexa, nici la nivelul vocabularului, nici la nivelul gramaticii.
David Bivin, coautor american de curs de studiu al limbii ebraice, afirma in cartea sa „Sa intelegem cuvintele grele ale lui Iisus“ ca „Limba Ebraica este in mare masura o limba fonetica, cu un vocabular destul de redus. In general, se bazeaza pe un sistem simplu de radacini de trei litere usor de memorat si de mare ajutor in formarea diverselor verbe si substantive; nimic din complexitatea multor limbi europene moderne“.
Ca argument financiar, traducatorii cu ebraica in portofoliu pe langa orice alta limba europena sunt remunerati mult mai consistent decat cunoscatorii limbilor europene de circulatie.

 

Vino si tu la cursul de limba ebraica organizat de Crystal Mind si iti vom arata cum poti invata ebraica intr-un mod placut !

Leave a Reply