Dragobete – 24 Februarie

De cand a inceput si la noi moda cu Valentine’S Day ne-am adus aminte ca pe vremuri aveam propria sarbatoarea a indragostitilor, pe 24 februarie – DRAGOBETE!

Desi sunt mai multe controverse cu privire la originile acestui cuvant mai multi cercetatori considera ca este vorba de numele fiului Babei Dochia, varianta romaneasca a lui Cupidon – zeul dragostei din mitologia romana! In acelasi timp insa Dragobete este un protector al pasarilor, fiind o sărbătoare strâns legată de fertilitate și de renașterea naturii.

Sunt multe obiceiuri si traditii legate de aceasta sarbatoare:

– batranii credeau ca pasarile isi aleg perechea pe viata; de asemenea sacrificarea animalelor era interzisa in acea zi;

– tinerii se strangeau “sa faca de Dragobete” – sa petreaca, sa joace; sa lege prietenii ( se crestau sub forma de cruce si deveneau frati sau surori de sange), se anuntau logodne;

– fetele si baietii nu aveau voie sa se certe, relatiile trebuiau sa fie foarte cordiale sa le mearga bine tot anul;

– nu aveai voie sa plangi altfel lacrimile te-ar fi insotit pana anul urmator de 24 februarie;

– cei ce formau un cuplu trebuiau obligatoriu sa se sarute in acea zi ca sa intareasca legatura;

– in unele zone fetele puneau busuioc sub perna ca sa-si viseze ursitul;

– in Moldova tinerii beau ceai din crengute de visin si mancau “turte cu șulfă sau trăsniţei” (din semințe de cînepă pisate), ca sa fie norocosi in dragoste tot anul.

 

Din pacate multe altele s-au pierdut de-a lungul timpului sau suntem prea “moderni” sa le mai practicam!

Dar chiar si in iuresul si viteza lumii in care traim putem sa ne oprim cateva minute, sa vorbim cu cei dragi noua si sa le spunem ca ii iubim!