V-ati ales Baba?

In fiecare an intre 1 si 9 Martie ne putem alege o zi – Baba noastra! Daca ziua este calda si senina tot anul ne merge bine; daca este mohorata si intunecata… mai putin bine! Daca ploua vom avea spor de bani; daca bate vantul vom avea multe certuri; daca ninge vom avea multa caldura in plan familial!

Baba o poti alege intamplator sau dupa ziua ta de nastere:

  • dc esti nascut intre 1-9 ziua de nastere coincide cu ziua in care ai Baba
  • dc nu, aduni cifrele din data nasterii tale (cei nascut pe 10 au Baba pe 1+0=1; cei nascuti pe 17 au Baba pe 1+7=8 etc)

Dar de unde vine aceasta traditie?

Se spune ca a fost odata ca niciodata (ca de nu ar fi nu s-ar mai povesti) o femeie nesuferita – Dochia – al carei fiu s-a insurat fara binecuvantarea ei; femeia isi testa nora in fel si chip cu multe treburi grele si dificil de indeplinit; pe 1 martie a trimis-o la rau sa spele lana neagra pana o albeste; fata a spalat-o pana mainile (inghetate de apa rece ) au sangerat… dar lana alba tot nu s-a facut! Si cum plangea amarata a venit la ea ingerul ei pazitor (unele povesti spun ca a venit Sfatul Petru sau insusi Dumnezeu) si i-a dat un trifoi cu 4 foi si un ghiocel sa le puna in apa; si ca prin minune lana s-a albit; fata a strans lana sa o duca acasa dar cateva fire s-au patat de sangele ei (si asa se spune ca a aparut primul snur de Martisor).

Dochia (o friguroasa ce purta 9 cojoace) vazand trifoiul si ghiocelul a crezut ca s-a incalzit vreme si a plecat cu oile pe munte; si tot mergand arunca de pe ea cate un cojoc; dar in a 10 zi a venit un ger nepaznic si Baba Dochia impreuna cu oile ei s-au transformat in pietre (pe care sigur le-ati admirat deja sus pe platoul Bucegi);Babele-Bucegi

Baba voastra cand este?

 

 

 

Vrei sa te anuntam pe email cand apare un nou articol interesant pe blogul Crystal Mind – limbi straine? Aboneaza-te in formularul din partea stanga a paginii !