Cum invatam mai usor limba olandeza

Limba olandeza  sau mai corect spus limba neerlandeza, daca folosim numele ei oficial, este o limba considerata in general dificila de catre cei care o invata ca limba straina.

Cursantii nostri care invata olandeza, considera inclusiv pronuntia dificila, mai ales din cauza ‘H-ului’ olandez.

In randurile de mai jos voi veni cu o serie de sfaturi utile care te vor ajuta sa inveti limba olandeza mai usor. Aceste sfaturi pot fi aplicate si pentru invatarea altor limbi straine.

 

1. Inscrite-te la un curs cu prefesor

Individual sau colectiv, un profesor este important mai ales din prisma pronuntiei. Acesta trebuie sa fie vorbitor nativ de limba olandeza sau sa fi studiat si locuit o perioada in Olanda. Altfel, oricand de sarguicios vei fi, risti sa inveti pronuntia gresit.

Cand vei vorbi cu nativi, vei observa ca multe cuvinte se pronunta altel decat crezi. In plus un profesor poate, pe baza propriei sale experiente, sa te indrume corespunzator, sa te corecteze acolo unde este cazul si sa te incurajeze.

Crystal Mind Academy organizeaza cursuri de limba olandeza (neerlandeza) in format individual sau grupe foarte mici. Te asteptam si pe tine!

olandeza

 

2. Urmareste la televizor emisiuni in limba olandeza

Cele mai importante sunt emisiunile de stiri. Acestea contin cuvinte din vocabularul uzual, pronuntia prezentatorului este cat se poate de clara si nu exista alte elemente care distrag atentia (muzica, alte zgomote de fond cum ar fi in cazul filmelor).

Te vei obisnui astfel cu pronuntia. Chiar daca la inceput nu intelegi mai nimic, continua sa asculti. Se vor crea acele legaturi neuronale si la un moment dat vei putea intelege multe cuvinte.

Din pacate firmele de cablu din Romania nu ofera programe in limba olandeza. Nicio problema ! Cele mai multe televiziuni transmit emisiunile si pe Internet. Intra pe paginile web ale acestora si vei gasi usor emisiuni pe care sa le asculti.

 

3. Asculta posturi de radio in limba olandeza

De asemenea cele mai multe posturi de radio transmit online. Inclusiv la serviciu, daca acesta permite, poti lasa sa mearga in fundal radioul …

Emisiunile informative sau discutiile cu ascultatorii sunt cele mai importante. Cantecele in olandeza sunt de asemenea bune pentru cei care invata limba, chiar cantecele pentru copii.

 

4. Citeste ziare

Toate ziarele sunt disponibile online. La inceput nu vei intelege mult, nu vei putea citi articole complexe. Incepe cu titlurile !

Cauta cuvintele in dictionar, incearca sa traduci propozitii simple. Foloseste Google Translator !

 

5. Citeste carti

Dupa ce ajungi la un nivel mediu poti incepe sa citesti in fiecare seara cateva pagini. Pentru inceput alege carti care trateaza subiecte simple si nu carti de filozofie, istorie etc.

Cartile pentru copii care contin un vocabular limitat sunt de asemenea recomandate.

 

6. Propune-ti un target

Stabileste-ti un scop exact referitor la limba olandeza. De exemplu, propune-ti sa inveti 10 cuvinte noi pe zi si sa aloci 30 minute in fiecare zi pentru citit.

O limba este ca o casa, se construieste in timp, caramida cu caramida. Fundatia este cea mai importanta, iar o data construita ramane, nu o darama orice vant !

 

7. Intra in legura cu nativii

O poti face online pe forumuri sau comunitati cu acelasi interes. Vei invata limbajul colocvial, expresii si cuvinte folosite de olandezi in viata de zi cu zi.

 

8. Resurse online

Te poti considera norocos ca inveti limba olandeza in acest deceniu si nu acum 30 de ani cand informatia disponibila era extrem de repetata. Acum ai acces cu un singur click la un numar nelimitat de resurse: dictionare, carti, forumuri, bloguri, translatori automati, articole pe diferite teme, comunitati etc.

De mentionat cateva site-uri interesante:

LiveMocha

Roseta Stone

Verbix.com – pentru gramatica si conjugarea verbelor

Google Translator

 

 
9. Cel mai important: Nu renunta !

Cel mai usor este sa renunti. Pentru invatarea unei limbi straine trebuie determinare, vointa si resurse alocate pe termen lung. Asteapta-te la momente dificile cand nu vei intelege lucruri simple, chiar daca te straduiesti.

Asteapta-te sa vina un moment cand ai impresia ca nu evoluezi orice ai face si ca nu vei reusi sa inveti aceasta limba!

Asteapta-te la greutati, dar ai incredere ca la final vei reusi!

 

Observatie:  Numele corect al tarii nu este Olanda ci Regatul Tarilor de Jos. Olanda de Nord si Olanda de Sud reprezinta doar 2 provincii din cele 12 europene care impreuna cu alte 3 insule din Caraibe formeaza tara numita Regatul Tarilor de Jos.

Numele corect al limbii vorbite in Regatul Tarilor de Jos este neerlandeza (nu olandeza).

 

Hai la cursurile de olandeaza pe care le organizam si vei invata de la profesori entuziasti cum olandeza este o limba frumoasa!

 

Ai alte idei despre cum se poate invata mai usor o limba straina? Asteptam comentariile tale!

Leave a Reply