Duminica Floriilor sau Floriile

Semnificatia religioasa o gasim in toate cele 4 Evanghelii (Marcu 11:1–11, Matei 21:1–11, Luca 19:28–44, Ioan 12:12–19) unde avem mentionat ca in ultima duminica inaintea Saptamanii Mari (Saptamana Patimilor) se sarbatoreste intrarea in Ierusalim a lui Isus si a celor 12 apostoli ai sai! Oamenii adunati l-au intampinat cu cantece de bucurie si ramuri de finic/ maslin ca semn al biruintei impotriva mortii (invierea lui Lazar)!

Pornind de acest fapt in zilele noastre oamenii vin dimineata la biserica cu ramuri de salcie sau “mâţişori”, iar dupa ce sunt sfintite de preoti le duc acasa si le pun langa icoane (unde se pastreaza tot anul pentru a feri casa si pe cei cei ce locuiesc in ea de necazuri), pe masa sau impodobesc cu ele usile si ferestrele.

Sarbatoarea (purtand denumirea de Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor ori simplu Floriile) a fost mereu un moment important si solemn la romani atat din punct de vedere religios (cei ce postesc au dezlegare la peste si la un pahar de vin) dar si pentru ca in aceasta zi toti cei cu nume de flori isi au onomastica!

 

FloraliaPentru cei care nu sunt credinciosi aceasta zi isi are originea intr-o veche sarbatoare romana – FLORALIA – inchinata zeitei florilor, a vegetatiei si a fertilitatii – FLORA. In aceasta zi romanii organizau festivaluri, purtau pe cap cununi de flori sau lauri, impodobeau usile cu ramuri de dafin si aduceau ofrande pentru ca bruma/inghetul sa nu distruga copacii si florile abia inmugurite. Floralia era singura sarbatoare la care puteau participa si prostituatele (Flora fiind si patroana lor) ele avand ulterior o sarbatoare doar a lor – Sarbatoarea Vinului – VINALIA – pe 23 aprilie!

 

Mituri si obiceiuri de Florii:

– daca te impartasesti in aceasta zi orice dorinta pusa cand esti aproape de preot se va indeplini;

– fetele nemaritate pot pune busuioc sub perna si isi vor visa alesul;

– dc inghiti un mâţişor tot anul vei fi ferit de dureri gat si vei fi sanatos;

– daca atingi cu salcia sfintita un obiect ce urmeaza sa fie scos la vanzare se vor inghesui cumparatorii;

– cum va fi vremea in aceasta zi asa va fi si de Paste;

– daca vei planta in gradina/pe camp ramurile sfintite vei avea recolta bogata si animale sanatoase;

– daca atingi copii cu ele ei vor creste mari si vor fi sanatosi tot anul!

Indiferent daca sunteti sau nu credinciosi profitati de aceasta sarbatoare sa fiti veseli, senini si mai ales sa petreceti clipe minunate alaturi de familie si prieteni dragi!

 

Vrei sa te anuntam pe email cand apare un nou articol interesant pe blogul Crystal Mind – limbi straine? Aboneaza-te in formularul din partea stanga a paginii !