Portugheza – limba dulce a emisferei sudice

Limba dulce a emisferei sudice

Cu 240 de milioane de vorbitori pe 5 continente, oficiala in 9 state (Portugalia, Brazilia, Angola, Mozambic, Capul Verde, Guineea-Bissau, São Tomé si Príncipe, Macau si Timor-Lorosae) si obligatorie in alte 10 (Uruguay, Argentina, Venezuela, Zambia, Congo, Senegal, Namibia, Swaziland, Coasta de Fildes si Africa de Sud), limba despre care Cervantes spunea ca este „dulce“ ocupa locul intai in emisfera sudica. Mai mult, comunitati de imigranti portughezi se gasesc in multe dintre marile metropole ale lumii.

Motive (in cifre) sa inveti portugheza la cursul de limba portugheza Crystal Mind

Un procent covarsitor de 80% din totalul lusofonilor (peste 190 de milioane) traiesc in Brazilia, circa 22 de milioane in Mozambic, vreo 13 milioane in Angola si aproape 11 milioane in Portugalia. in plus, cercetarile recente estimeaza ca in Africa, numarul vorbitorilor de portugheza va ajunge la 90 de milioane in 2050.

Dupa numarul de vorbitori nativi, portugheza se claseaza pe locul 6 intre limbile lumii si pe primul loc in America de Sud, unde este vorbita de 186 de milioane de nativi, adica peste 50% din populatia continentului

Toate aceste cifre impresionante sunt conecinte destul de firesti ale vastului imperiu colonial si comercial portughez, a carui istorie a inceput acum 600 de ani si s-a incheiat abia in 1999.

Astfel de cifre fac din limba portugheza una dintre marile limbi de comunicare la nivel mondial, limba cu cel mai mare potential sa devina internationala in Africa, unde este deja lingua franca, si America de Sud, conform datelor UNESCO. Nu este deloc surprinzator ca portugheza ocupa la nivel mondial un onorabil loc 4 in preferintele elevilor si studentilor.

Limba portugheza si surioara spaniola

Unui cunoscator de spaniola ii va fi cel mai usor sa invete portugheza, deoarece 80% din lexicul celor doua limbi este acelasi. Nu este de mirare, avand in vedere ca Spania si Portugalia au culturi similare si infuente comune de-a lungul istoriei.

Ambele tari au cunoscut o „epoca de aur“ in perioada colonizarilor, cand exploratori din ambele tari au format noi comunitati puternice pe noul continent descoperit. Spaniolii au colonizat Argentina si Mexicul de azi, iar portughezii au intemeiat comunitati mari pe teritoriul actual al Braziliei.

Un spaniol intelege ce spune un portughez, iar reciproca este la fel de adevarata, cu toate ca exista diferente considerabile de pronuntie intre cele doua limbi, la care se adauga si diferentele de ortografiere a cuvintelor.

 Inrudita cu romana, deci usor de invatat. Cursul de limba portugheza ti se va parea usor.

Asemanarile structurale si lexicale cu limba noastra materna sunt un motiv in plus pentru studiul portughezei, care este o limba romanica, la fel ca si spaniola, italiana si franceza, deci invatarea instinctiva este asigurata pentru romanul nativ de substratul din latina vulgara vorbita de stramosii comuni.

Cei ce vorbesc deja franceza vor considera extrem de simple cele cateva reguli de accentuare a cuvintelor portugheze, care nu sunt nici pe departe atat de complicate ca cele ale limbii lui Voltaire. in plus, regulile de formare a pluralului si conjugarile verbelor sunt mai logice si mai usor de memorat.

Cel mai mare beneficiu al cunoasterii limbii portugheze este acela ca iti faciliteza si iti netezeste calea catre studiul celorlalte limbi de origine latina. Dupa asimilarea limbii portugheze, te poti transforma in scurt timp intr-un poliglot veritabil, pentru ca spaniola, franceza, italiana sau oricare alta limba cu substrat latin.

Iar pentru cei care au invatat in liceu ca mioriticul nostru „dor“ este unic si fara echivalent lingvistic fidel prin limbile indo-europene, avem la final o veste surprinzatoare: cuvantul portughez „saudade“ este traducerea exacta a inefabilului sentiment romanesc… dupa cum spune si Cezara Evora – Saudate

Vrei sa inveti si tu portugheza? Vino la cursul de Limba Portugheza pe care-l organizam, sa inveti in mod organizat, intr-un cadru profesional de la traineri bine pregatiti si entuziasmati !

 

Leave a Reply