Fado – fascinanta muzica traditionala a Portugaliei

Simbol al identitatii nationale si culturale, Fado (soarta in limba portugheza) este o sinteza artistica unica a genurilor locale de muzica si dans, a influentelor muzicale afro-braziliene, a cadentelor maure si a stilurilor muzicale urbane datand din secolul al XIX-lea. Guitarra portuguesa care acompaniaza fadista este o lauta in forma de para, cu douasprezece coarde si scoate un sunet melodios ca o invocatie a destinului potrivnic, ce trezeste sentimente puternice de amor si saudade (dor), de nostalgie si regret…

De la periferiile Lisabonei la marca UNESCO a culturii si limbii portugheze

De peste doua secole, fadO Fado - José Malhoao este cea mai faimoasa muzica de origine portugheza. Armonia si sensibilitatea versurilor ei despre dor, dragoste neimplinita, singuratate, tristete si moarte a determinat milioane de non-nativi sa invete limba si sa aprofundeze cultura lusitanilor.

Nascuta pe la 1820 in randul saracilor din Lisabona, muzica portugheza fado s-a confruntat initial cu subaprecierea clasei burgheze, care o considera muzica de calitate indoielnica a claselor de jos, dar la fel a crezut si despre tango…

In timp, fado a fost slefuita de influentele baladelor braziliene si ale ritmurilor nord-africane, perfectionata de lirica in limba portugheza amintind de scrierile lui Luís Vaz de Camões, apoi transmisa din generatie in generatie si indragita pe toate meridianele.

Dupa orasele portugheze Lisabona si Coimbra unde a luat nastere si a evoluat, exista doua variante muzicale ale muzicii fado: fado lisboeta, mai popular, si fado coimbra, mai rafinat, cu o componenta lirica a limbii portugheze mai elaborata.

Astazi, fado este o marca a limbii si culturii portugheze, adaugata in 2011 la Patrimoniul Cultural UNESCO. De fapt, comitetul de experti al UNESCO a descris-o ca fiind „cantecul popular urban al Portugaliei” si a laudat-o in unanimitate ca fiind „un exemplu de bune practici, care ar trebui sa fie urmat și de alte țari.

Muzica dorului, a melancoliei si a singuratatii

La cursul de limba portugheza pe care il organizam, vei invata ca esenta fado este saudade din sufletul portughez, care, la fel ca si dorul mioritic, exprima o nostalgie dulce-amara dupa iubiri pierdute sau dupa trecutul maritim glorios al colonialistilor portughezi. Este o muzica de stare, cu accente sumbre si fataliste, care-si propune sa emotioneze si sa dea glas suferintelor si dezamagirilor celor multi.

muzeu fadoFado este o muzica pentru voce si chitara, mai exact pentru indispensabila guitarra portuguesa de origine africana, capabila sa exprime instrumental profunzimea sentimentelor evocate de lirica complexa a muzicienilor.

Printre cei mai respectati si apreciati fadistas se numara Maria Severa – prima fadista devenita faimoasa – si Amália Rodrigues – vocea pioniera a muzicii fado moderne si regina muzicii fado, la moartea careia, in 1999, s-au decretat trei zile de doliu national.

Mostenirea lor a fost transmisa altor fadistas de mare valoare precum Carlos do Carmo, Cristina Branco, Ana Moura, Ermelinda Vitoria, Lucilia do Carmo, Madredeus, Misia, Bévinda si Mariza, ultima fiind supranumita „noua regina a muzicii fado.

Mariza – Meu Fado Meu

Cu toate ca muzica fado a avut un impact puternic asupra iubitorilor de muzica din lumea intreaga, nu a fost preluata de artisti din afara granitelor Portugaliei, ceea ce subliniaza inca o data caracterul national al acestui stil de muzica. Ar fi ca si cum doina noastra romaneasca si naiul lui Zamfir ar fi cantate de straini…

Vino la cursul de limba portugheza pe care-l organizam si vei putea sa intelegi versurile melodiilor tale preferate de Fado. O noua lume si o noua cultura unica ti se vor deschide !

Leave a Reply