Fascinatia exercitata de cultura Greciei inca de acum 40 de secole se mentine si astazi, strans legata de limba greaca, cu toate formele ei vorbite si scrise, o limba indo-europeana unica, cu alfabet propriu, a carui cunoastere iti ofera adevarata distinctie de poliglot.
De la alfa la omega, vom explora cele mai importante caracteristici ale limbii filosofiei, literaturii clasice si a primelor traduceri ale Bibliei.
Alfa – origini si inceputuri
Foarte bine pastrata in documente scrise, incepand de la epopeile lui Homer, faimoasele „Iliada“ si „Odiseea“, limba greaca apare inca de la inceputuri, adica de prin secolul al XVII-lea i. Ch., ca fiind impartita in mai multe dialecte. Dintre acestea, dialectele ionic, atic, doric si eolic au ajuns sa fie utilizate in literatura greaca antica.
In acest sens, epopeile lui Homer, operele istorice ale lui Herodot si scrierile medicale ale lui Hipocrate sunt in dialectul ionic, iar tragicii Eschil, Sofocle si Euripide, filosoful Platon si istoricii Tucidide si Xenofon au scris in dialectul atic.
Aceste dialecte au disparut in timp, insa cel atic cu influente ioniene a devenit limba universala a Orientului (koiné) in urma cuceririlor lui Alexandru cel Mare. Ulterior, redactarea Noului Testament si traducerea Septuagintei din Vechiul Testament a transformat greaca intr-o limba de cult.
Diversitatea din interiorul aceleiasi limbi
Limba greaca de astazi sau neogreaca, vorbita de circa 11 milioane de locuitori din Grecia si Cipru, nu mai este la fel de populara ca in Antichitate, cand era limba dominanta (lingua franca), un fel de echivalent al limbii engleze contemporane. Neograca nici macar nu se refera la o singura limba, ci la o varietate de dialecte…
La fel ca si limba araba, greaca moderna este afectata de diglosie, adica greaca scrisa si predata in institutiile de invatamant este foarte diferita de dialectele vorbite in mod curent, dintre care cele mai importante sunt: demotic sau dimotiki (desemnat limba oficiala in 1976), katharevousa, pontic, cappadocian, italiot, yevanic si tsakonian.
Neogreaca sau demotica?
Dialectul demotic este adesea considerat sinonim cu neogreaca, insa sinonimia lor este departe de a fi perfecta. Demotica se refera la limba ce a evoluat in mod firesc din koiné, limbajul colocvial al grecilor, iar neogreaca (greaca moderna standard) este, de fapt, o fuziune intre demotic si katharevousa.
Cei care numesc demotica limba vorbita de astazi, ignora faptul ca greaca moderna contine, in special in forma sa scrisa sau oficiala, numeroase cuvinte, forme gramaticale si caracteristici fonetice care nu existau in discursul colocvial, dar care au intrat in greaca moderna standard prin forma sa arhaica.
De la delta la omega prin stiintele exacte
Cele 24 de litere ale celui mai vechi alfabet din lume (din secolul al VIII-lea i. Ch) sunt faimoase in toata lumea pentru ca sunt folosite in notatiile din matematica si fizica.
Cine nu-si aminteste din anii de scoala de Δ (delta) la ecuatii de gradul al doilea, de Σ (sigma) care indica o suma in algebra si analiza matematica, de ρ (rho) – simbolul densitatii la fizica sau de Ω (omega), simbolul rezistentei electrice?
Ori de celebrul π (pi), acel unic 3,14 de la geometrie, raportul dintre circumferinta unui cerc si diametrul sau? Iar in astronomie, fiecare litera din alfabetul grecesc desemneaza o stea…
Si ca interesul fata de Grecia si cursul de limba greaca sa fie cat mai mare, te invitam sa vezi un clip despre ce inseamna Grecia ..
Vrei sa inveti si tu greaca? Vino la cursul de limba greaca pe care-l organizam, sa inveti in mod organizat, intr-un cadru profesional de la traineri bine pregatiti si entuziasmati !