De ce cursul de Limba Portugheza ?

Ştiţi cuvântul acela cu care noi ne mândrim că este intraductibil, care ne face să ne uităm de sus la limbi mult mai de circulaţie internaţională precum engleza, franceza sau germana? Ei bine, portugheza beneficiază de o traducere exactă a cuvântului “dor” şi anume “saudade”, sau – şi mai frumos după părerea mea “saudades”, la plural. “Estou com saudades suas” , “tenho saudades de você”… este foarte frumos să poţi spune asta într-o limbă străină, şi credeţi-mă, creează un fel de complicitate inexplicabilă între vorbitorul nativ de română şi atât de variata cultură care i se pune înainte atunci când se decide să înveţe această limbă străină.

Răspunsul la întrebarea de mai sus, aţi ghicit, este acesta: nu o lume , ci lumi întregi vor aştepta, cuminţi, să le pătrundeţi tainele dacă alegeți această limbă.

La cursul de Limba Portugheza veti invata o limba minunata si despre o lume extraordinara. Veţi putea sau veţi dori să: vizitaţi Portugalia, ţară miniaturală, cu o capitală-bijuterie precum Lisabona şi cu sate pitoreşti şi bine puse în valoare. Veţi mânca din infinitatea de prăjiturele care se găsesc în cofetăriile prezente la fiecare colţ de stradă. Veţi asculta fado-ul fabulos al Amáliei Rodrigues, veţi citi autori de Nobel precum José Saramago pe vreuna din plajele din sudul ţării şi vă veţi minuna de cât de albastru este cerul portughez în august.

 

Veţi avea acces la literaturi fantastice – la propriu şi la figurat – ale fostelor colonii de pe continentul african, asociat de obicei cu sărăcia şi corupţia, dar care ascunde tradiţii atât de bogate, credinţe atât de diferite şi care pătrund atât de adânc în sufletul uman încât ne înspăimântă.

Insule la care – mai nou – se ajunge cu avionul destul de ușor precum Madeira, Azore, Capul Verde vă așteaptă să faceți conversație.

Şi mai este, desigur, Brazilia. Carnaval, ritmuri nebune, plaje infinite, faună şi floră spectaculoase, oameni calzi precum soarele de ianuarie sau februarie (cele mai calde luni din an la ei), mâncăruri puternic influenţate de tradiţiile africane şi o dragoste de viaţă cum puţine popoare au. Ritmuri duioase de bossa-nova, simplitate, dorinţă de dezvoltare, economie în creştere, fotbal, sărăcie, opulenţă, apă ce cocos pe plajă şi vocale mult mai deschise faţă de cele europene.

Padrao dos Descobrimentos

Toţi oamenii aceştia de culori şi credinţe diferite, de pe continente şi insule diferite vor fi mândri ( şi aproape mereu surprinşi) că le vorbiţi limba, vă vor felicita şi vă vor încuraja. Partea extraordinară este că nici măcar nu e greu daca veniti la cursul de limba portugheza pe care-l organizam. Limbă romanică, are cam 80% vocabular comun cu spaniola şi un substrat din latina vulgară care îl ajută mult la învăţarea instinctivă pe vorbitorul de limbă română. Reguli de formare a pluralului şi conjugări de verbe mult mai logice şi uşor de reţinut decât în română. Grafie relativ simplă, trebuie învăţate bine câteva reguli de accentuare, dar nici pe departe atât de complicate precum cele din franceză, de exemplu.

Se spune că orice limbă străină învăţată ne aduce un suflet nou. Este un gând liniştitor să ştim că îl putem afla prin eforturi proprii, prin studiu, prin perseverenţă şi, mai ales, printr-o curiozitate mereu trează. Puteți începe cu cursul de limba portugheza.

Autor: Anca Mosescu – Trainer curs Limba Portugheza la Crystal Mind Academy

Leave a Reply