Vredespaleis – Palatul Pacii din Haga

Gazduind peste 150 de organizatii internationale, Palatul Pacii din Haga (Vredespaleis in limba olandeza (neerlandeza)) este cel mai vizitat palat din Olanda si faimosul sediu al Curtii Internationale de Justitie, principalul organism judecator al Organizatiei Natiunilor Unite. Pe langa acest puternic organism judiciar, in acest Babel contemporan se afla si Curtea Permanenta de Arbitraj, Academia de Drept International si gigantica biblioteca de drept international.
Toate evenimentele politice si legislative de importanta mondiala se desfasoara in Vredespaleis din Den Haag, unde se folosesc toate limbile dominante ale planetei dar si limba olandeza (neerlandeza) locala, in care este recomandabil sa poti purta un dialog daca vei lucra cu vreuna dintre organizatiile care se gasesc in palat..

Vredespaleis
Construirea Palatului Pacii – o fila de istorie internationala
Dupa Conferinta de pace de la Haga din 1889, ideea unui Palat al pacii le-a venit in mod firesc unui diplomat rus si unuia american, Andrew Dickinson White, aflat in cautarea unei locatii pentru Curtea Permanenta de Arbitraj. Construirea Vredespaleis a inceput in 1907 si a fost finalizata 6 ani mai tarziu, gratie contributiilor si donatiilor cu caracter national din zeci de tari ale lumii, ceea ce l-a transformat intr-un simbol al relatiilor internationale de pace.
Turcia a donat faimoasele covoare anatoliene, China si Rusia – vaze din portelan pretios, India – un bust al militantului pentru pace Ghandi, Japonia – matasuri pretioase, Brazilia – lemne de esenta rara, Iranul – covoare persane, iar Elvetia, evident, ceasul din turnul palatului.
Contributiile europenilor nu s-au oprit aici. Din Marea Britanie au venit 4 vitralii momumentale, din Suedia si Norvegia – renumitul lor granit, din Danemarca o fantana, iar portile uriase din fier din Germania. Din Austria au sosit candelabrele si valoroase lampi din cristal de Boemia, iar din Italia a venit marmura.  In 1913, filantropul american Andrew Carnegie a donat 1,5 milioane de dolari (valoreaza de 25 de ori mai mult in prezent) pentru dotarea bibliotecii de drept, iar 10 ani mai tarziu s-au alaturat Academia de Drept International.
Palatul in stil neo-renascentist proiectat de arhitectul francez Louis Cordonnier a devenit renumitul sediu al Curtii Internationale de Justitie in 1922, cu o activitate intrerupta doar de Primul si Al Doilea Razboi Mondial, dupa care a devenit instanta suprema de justitie a ONU.
Oficialitati locale in orasul pacii
Datorita palatului Vredespaleis – un adevarat simbol al pacifismului, Haga mai este supranumita si „orasul pacii“. Alte institutii internationale care si-au stabilit sediul aici sunt Eurojust, corpul procurorilor statelor membre ale Uniunii Europene, Europol – Biroul European de Politie, Curtea Penala  Internationala si Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie.
Desi nu este capitala Olandei (capitala este Amsterdam), Haga este sediul de facto al guvernului olandez, al camerelor superioare (Eerste Kamer) și inferioare (Tweede Kamer) ale parlamentului olandez (Staten-Generaal). Inclusiv Regina Beatrix a Olandei are reședința și biroul de lucru in Haga, iar toate ambasadele statelor straine se afla tot aici, alaturi de Curtea suprema (Hoge Raad der Nederlanden) și Consiliul de Stat (Raad van State).
Daca te hotarasti sa vizitezi Palatul Pacii din Haga, fa-ti un bagaj lingvistic la cursul de limba olandeza organizat de Crystal Mind pentru impresionarea localnicilor si rezervari cu luni in avans, caci este disponibil vizitelor doar la anumite zone si doar cu programare.

Nicio surpriza in acest sens, avand in vedere ca Vredespaleis nu este obiectiv turistic, ci un palat international, descris de Andrew Dickinson White ca fiind „Un templu al pacii unde ușile sunt deschise (…) in timp de pace și inchise in vreme de razboi (…..) ca o marturie valoroasa a popoarelor care, dupa multe secole, si-au deschis in cele din urma usile pentru soluționarea pașnica a diferențelor intre oameni.“

Te asteptam la cursul de limba olandeza pe care il organizam sa afli mai multe despre tara lalelelor si a morilor de vant !

Leave a Reply