Limba ebraica a iudaismului, crestinismului si a “poporului ales”

Ebraica – limba Vechiului Testament si a mozaicilor, a patriarhilor si a Celui care a rupt istoria in doua (inainte de si dupa Christos) si a intemeiat crestinismul – este astazi limba materna a 13,8 milioane de evrei din toata lumea, mai precis limba oficiala majoritara a statului Isarael si a marii diaspore iudaice, aproape neschimbata faţa de cea de acum 2000 de ani.

si mai interesant este ca jumatate din vorbitorii de ebraica moderna nu sunt vorbitori nativi, iar vorbitorii nativi ai ebraicii moderne invaţa cel puţin o limba straina. In aceasta situaţie lingvistica, ebraica moderna a imprumutat multe cuvinte din aramaica, limba idis, ladino, araba, latina, greaca, poloneza, rusa, engleza si din alte limbi. si in limba noastra exista un cuvant preluat din ebraica – draga noastra „hora“ romaneasca…

Renascuta din propria cenusa

La cursul de limba ebraica pe care il organizam vei invata ca scrierea, vorbirea, stilul si structura limbii ebraice de azi folosite in carţi si in mass media sunt foarte apropiate de cele folosite in Biblie. Ce este extraordinar la aceasta limba foarte veche? A fost o limba moarta timp de 1700 de ani, de la caderea Ierusalimului si inceputul diasporei evreiesti, pana in secolul al XIX-lea, cand a renascut graţie lingvistului evreu vizionar Eliezer ben Yehudah.

Eforturilor sale de a reinvia limba stramosilor s-au concretizat in adaptarea si imbogaţirea vocabularului ebraic cu ajutorul limbilor straine. Datorita lui Eliezer ben Yehudah, ebraica a inceput sa fie folosita din ce in ce mai mult de evreii din jurul Palestinei, iar in 1948, cand s-a format statul Israel, a devenit limba oficiala.

In 1939, in toata lumea existau circa 16,5 milioane de evrei, insa nazistii au eliminat o treime in mai puţi de 5 ani. In prezent sunt 13,8 milioane de evrei, din care 81% traiesc in Israel si SUA.

Limba Ebraica este usor de invaţat, greu de pronunţat

Gramatica ebraica este considerata relativ usor de invaţat, insa problemele majore sunt cauzate de ortografie si pronunţie.

In alfabetul ebraic sau patrat al limbii ebraice contemporane, folosit si in aramaica si idis, fiecare dintre cele 22 de semne denota un anumit sunet, toate fiind consonante. Desi nu exista semne alfabetice care ar fi vocale, 5 dintre litere (alef, ain, iud si vav) sunt utilizate ca vocale.

Dificultaţile reale incep odata cu ortografia: scrierea literelor se face succesiv, fara sa fie legate intre ele, de la dreapta spre stanga, la fel ca in araba. Si tot la fel ca in limba islamului, nu exista majuscule sau minuscule, ci doar doua seturi de litere: de tipar si de mana.

Tot la cursul de ebraica organizat de Crystal Mind vei invata ca vocalele sunt inregistrate cu ajutorul vocalizarii unei serie de puncte si liniuţe numite strihuri. Iar cei care studiaza un text ebraic trebuie sa stie ca in majoritatea textelor, aceasta este omisa, pentru ca nu pune probleme nativilor. In schimb, vocalizarea este obligatorie in textele religioase, in cantece, in poezii, in manualele scolare si in carţile destinate copiilor, unde se marcheaza prin strihuri plasate dedesubtul sau deasupra literei.

Puţini vorbitori, premiaţi, faimosi si numerosi

In privinţa contribuţiei evreilor la cultura universala, avem o singura intrebare cu o mare doza retorica:

Ce ar fi fizica fara Albert Einstein, psihanaliza fara Sigmund Freud, economia si politica fara Karl Marx, muzica clasica fara Gustav Mahler, Mendelssohn Bartholdy sau Yehudi Menuhin, cinematografia fara Warner Brothers, Steven Spielberg, Paul Newman sau Woody Allen, literatura fara Isac Asimov sau Arthur Miller, filosofia fara Henry Bergson, Baruch Spinoza si Jacques Derrida?

Lista cu nume celebre de evrei ar putea continua pe cateva pagini, asociate cu toate ramurile si domeniile posibile ale economiei, stiinţei, tehnologiei si artei…

Iar in privinţa premiilor Nobel, lista impresionata de castigatori evrei chiar te face sa crezi ca sunt “poporul ales”. In 105 ani, evreii au castigat 180 de premii Nobel (41% din total premiilor acordate) si sunt sub 14 milioane in toata lumea (0.2% din populatia globului sau 1 la fiecare 500 de oameni) …

Vrei sa inveti si tu ebraica? Te asteptam la cursul de Limba Ebraica pe care-l organizam, sa inveti in mod organizat, intr-un cadru profesional de la profesori bine pregatiti si entuziasmati !

2 comments for “Limba ebraica a iudaismului, crestinismului si a “poporului ales”

Leave a Reply