Despre cursul de Limba Turca

Hoş geldiniz!

Această structură înseamnă “Bine aţi venit!” şi este ceea ce spune orice turc pe care îl vizitaţi, deci “Hoş geldiniz!”.

 Turcii sunt oameni foarte primitori si apropiaţi sufleteşte de ceilalţi, care pun mare preţ pe respect şi pe relaţiile interumane. Astfel un simplu “Merhaba!” (Salut!) este suficient pentru a le lumina chipul şi a-i face fericiţi, apreciindu-vă totodată pentru efortul dumneavoastră de a învaţa câte ceva în limba turcă. Indiferent că vă aflaţi în vacanţă într-una din staţiunile minunate ale Turciei sau că sunteţi în România şi aţi ales să vizitaţi un restaurant cu specific turcesc, veţi observa amabilitatea acestora şi cum vor lăsa alte activităţi pentru a vă acorda atenţie maximă.

Limba turcă este vorbită în ţări precum Turcia, Germania, Cipru, Grecia, Bulgaria şi este asemănătoare şi cu azera, turkmena, tătara, deci vă poate fi utilă în oricare din aceste spaţii.

În urma creşterii economice a Turciei şi totodată a relaţiilor cu exteriorul, cunoştinţele de limba turcă au devenit un avantaj remarcabil atât pentru persoanele care lucrează direct cu turcii dar şi pentru persoanele care îşi doresc un job în cadrul companiilor multinaţionale.

 Limba turcă are următoarele caracteristici principale:

-este o limbă aglutinantă;

-respectă reguli fonetice clare: armonia vocalică şi armonia consoanelor, ceea ce îi oferă un caracter melodios;

-în limba turcă nu există gen: pahalı araba= maşină scumpă

pahalı saat= ceas scump

-substantivele sunt precedate de adjective: gűzel kız = fată frumoasă

dar gűzel=frumos/frumoasă şi kız=fată;

– topica este diferită faţă de limba română, principala diferenţă fiind plasarea predicatului la finalul propoziţiei. Exemplu: Eu vorbesc limba turcă. = Ben tűrkçe konuşuyorum.

Există multe cuvinte în limba română care au origine turcă, de exemplu: odaie [tr. oda], sarma [tr. sarma], duşman [tr. dűşman], bacşis [tr. bahşis], musaca [tr. musakka] iar lista poate continua…deci orice român ştie deja câte ceva în limba turcă.

 Pentru a invata mai mult despre limba turca te asteptam la cursurile de limba turca pe care le organizam in format individual sau grupe dedicate pentru firme.

Autor: Abzait Aiten – Trainer curs Limba Turca la Crystal Mind Academy

Leave a Reply