Alfabetul limbii ebraice

Ebraica este o limba logica, eleganta si extrem de accesibila. Exista pericolul ca cei ce doresc s-o invete sa se descurajeze chiar inainte de a incepe in fata alfabetul ebraic (in limba ebraica אָלֶף-בֵּית עִבְרִי alef-bet ‘ivri) pe care il considera un obstacol de netrecut.

Format din numai 22 de consoane, alfabetul limbii ebraice are o frumusete aparte, deoarce fiecare dintre ele are o tripla semnificatie: un sunet, un semn grafic si o idee.
Cu toate acestea, alfabetul ebraic nu este asa de „strain” cum pare, deoarece se afla la baza alfabetului limbii engleze si al celorlalte limbi indo-europene care folosesc alfabetul latin. Mai precis,  numele literelor din alfabetul pe care deja il cunosti sunt ramasite ale vechilor cuvinte ebraice, care reprezinta litere antice.

 
Litere rasturnate pentru a deveni „europene“
Limba ebraica este strans legata de feniciana veche. Grecii din antichitate, care faceau tranzactii comerciale cu fenicienii, au fost primii care au adoptat alfabetul lor in jurul anului 800 i.Hr si au adaugat semne pentru vocalele ce lipsesau din alfabetul semitic. Mai mult, limba greaca a fost scrisa initial de la stanga la dreapta, la fel ca ebraica, iar cand grecii au inceput sa scrie de la dreapta spre stanga, au „rasucit“ literele. Iata doua exemple relevante pentru rezultatul actual al acestor rasturnari. Primele 2 litere sunt feniciene, iar cele din urma sunt litere actuale.

aAsadar, alfabetul ebraic ar putea sa nu fie dificil precum pare. Ai putea folosi o metoda simpla si eficienta pentru a retine foarte usor literele limbii ebraice: descrie fiecare litera pentru tine, ca sa legi litera de un simbol familiar tie. Spre exemplu, litera ebraica L seamana cu un fulger de lumina sau cu o lama… Da, invatarea limbii ebraice este un process farte personalizat, care va deveni foarte rapid atunci cand vei asocia fiecare litera cu simbolurile care inseamna cel mai mult pentru tine.
Sistem consonant de scriere, cu vocale adaugate la citit
Trecerea de la invatarea alfabetului la citit este o alta etapa pe care o poti parcurge fara dificultati notabile, mai ales cu ajutorul suportului audio furnizat la cursurile de limba ebraica pe care le organizam.

 

alfabetul limbii ebraice

 

 

 

Literele limbii ebraice sunt toate consoane, desi doua dintre ele sunt simultan si vocale.  
Vocalele sunt indicate prin puncte si linii puse deasupra sau dedesubtul literelor si, uneori, intre litere. Ca si alte limbi semitice, ebraica este o limba consonantica in care sensul unui cuvant depinde in primul rand de consoanele; schimbarile vocalice indica in general nuanțe sau modificari usoare ale sensului de baza al cuvantului. Intr-un anume sens, acest lucru este adevarat si pentru arhicunoscuta limba engleza: “did” si “dead” sunt in mod clar legate, dar “dead” inseamna ceva foarte diferit, schimbarea unei singure vocale a creat o alta pronuntie si un sens cu totul diferit.
In limba ebraica, consoanele dicteaza sensul, indiferent de vocale. Semnele vocalelor au fost adaugate la textele ebraice in secolele VII si VIII, cand utilizarea ebraicii ca limba de conversație a devenit mai puțin raspandita si mulți oameni aveu nevoie de ghiduri de pronunție.
Israelienii moderni, la fel ca si vorbitorii ebraicii din vremurile biblice, nu au nevoie de aceste ghiduri si la folosesc numai in cazuri deosebite, cum ar fi, de exemplu, o ambiguitate pe care contextul nu o poate rezolva, nume straine sau cuvinte imprumutate pe care vorbitorii limbii ebraice nu au cum sa le stie.
Mai precis, doar cartile de poezie, cele pentru copii si cele liturgice sund vocalizate (poarta semnele vocalelor), in rest, contextul si cunoasterea limbii vorbite sunt suficiente pentru citirea cursiva. Nu va dura prea mult pana vei reusi sa intelegi textul original al unor pasaje biblice, deoarece ebraica modera este aproape neschimbata de mii de ani.

Te asteptam la cursurile de limba ebraica organizate de Crystal Mind pentru a patrunde in tainele acestei limbi biblice ale carei radacini se pierd in negura timpului !

Leave a Reply