Confucius: filosof si om politic

Confucius, care a trait in China intre anii 551-479 i.Hr., a fost un dascal, editor, politician dar mai ales filosof. Invataturile si scrierile sale au fost transmise din generatie in generatie si au avut un impact important asupra stilului de viata al locuitorilor Chinei din trecut pana in prezent. Acesta a bordat numeroase teme printre care si bucataria chinezeasca unde a contribuit cu teoriile sale pentru a forma o cultura a bunelor maniere si a stilului in care mancarea este preparata. Numele de familie al acestuia este Kong Qiu (in limba chineza – 孔丘 Kǒng Qiū). El mai este cunoscut si cu numele de  Kongzi (in limba chineza – 孔子 Kǒng Zǐ, “Maestrul Kong”) sau cu titlul onorific  Kong Fuzi (in limba chineza – 孔夫子 Kǒng Fūzǐ).

confucius2Filosofia lui Confucius

Confucius a promovat valori precum loialitatea fata de membrii familiei, venerarea stramosilor, respectarea celor in varsta de catre copii si a barbatilor de catre sotii. De asemenea, a raspandit ideea „Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”, o forma incipienta a  „Regulii de Aur”. Cele mai multe din invataturile sale provin in ziua de azi din texte cunoscute drept Analecte (cugetari; in limba chineza –  Lunyu).

In aceste Analecte invataturile sunt inregistrate sub forma exemplului. Acestea nu contin reguli scrise despre modul de comportament pe care ar trebui sa il adoptam ci, cel mai adesea sub forma unei anecdote in care Confucius este personajul principal ce actioneaza in modul corect. Un bun exemplu se regaseste in urmatorul citat: „Cand grajdurile au ars iar Confucius s-a intors de la tribunal, Confucius a intrebat „A fost ranit cineva”. El nu a intrebat despre cai.” Din acest citat reiese ca importanta nu sta in lucrurile materiale iar ca mai presus de toate se afla vietile omenesti.

Politica in viziunea lui Confucius

1229914_748971628449840_1050551484_nIn politica ca si in filozofie Confucius promoveaza metodele pasnice de guvernare care au ca prim scop interesele cetatenilor. In opinia sa, un guvern bun este un guvern care nu conduce prin reguli stricte ce tin populatia sub control (in contrast cu Legalismul) ci unul ce se bazeaza pe natura umana inerent buna. El considera ca intr-un stat in care oameni sunt pedepsiti daca incalca legile, aceștia vor cauta sa se fereasca de pedeapsa fara rusine. Dar daca sunt condusi pe baza virtutilor si a sentimentului ca trebuie sa faca bine pentru a functiona in societate, oamenii vor fi umili si buni.

Cuprins de nostalgie, el indemna conducatorii Chinei sa urmeze exemplele stramosilor. El dorea sa reinstituie practica „Mandate of Heaven„(天命 – Mandat Divin). Conform acesteia, un conducator bun are dreptul divin de a conduce si este imputernicit de catre o forta divina insa un conducator despotic nu primeste aprobarea divinitatii si trebuie inlaturat.

613confucius

Adesea, catastrofe naturale sunt atribuite ideii ca imputernicirea divina a unui conducator a fost retrasa iar acesta trebuie inlocuit. Datorita modului sau de gandire, Confucius a fost etichetat ca si conservator.

Dupa moartea sa, filosofia sa a dainut prin discipolii sai. Printre aceștia se numara si singurul sau nepot, Zisi. Un pas important pentru confucianism a fost obtinerea de posturi importante in conducerea Chinei de catre discipoli ai acestei filosofii.

Clipe intunecate

Cu toate astea, au existat si momente negative in istoria confucianismului. Deoarece se dezvolta odata cu „Legalismul”, a existat un moment in care acestea s-au ciocnit. Atunci cand Dinastia Qin a capturat toata China, confucianismul a fost vazut ca pe o amenintare la doctrina legalista promovata de conducatorul Qin Shi Huang. Atunci cand adeptii confucianismului au incercat sa se impuna, imparatul a ordonat uciderea discipolilor acestei filosofii.

Raspandirea filosofiei

latin confuciusIn dinastiile care au urmat, confucianismul s-a raspandit puternic, fiind la un moment dat, acesta devenind filosofia oficiala a curtii imparatesti. Invataturile lui Confucius au fost traduse de catre misionarii Iezuiti si au ajuns si in Europa in sec. XVII.

In epoca moderna, noi miscari precum “Confucianismul Nou” inca exista insa sunt atesea atacate de sustinatorii Partidului Comunist din China pe baza ca ar promova un stat slab ce s-ar destrama cu usurinta.

Daca vrei sa afli mai multe despre unul din cei mai importanti filosofi din China sau daca esti interesat de limba si cultura chineza te asteptam la cursurile de limba chineza pe care le organizam.

Leave a Reply