Sfantul Nicolae – istorie, traditii, obiceiuri in jurul lumii

In multe locuri Sf Nicolae este principalul aducator de daruri;

In noaptea de 5 spre 6 decembrie el viziteaza casele/scolile si afla daca cei mici au fost cuminti si ce liste de dorinte au lasat; multi copiii ii lasa Mosului mici atentii in incaltaminte sau sosete sau morcovi pentru magarul/calul/renul sau;

Image result for saint nicolas

Traditiile si credintele sunt amestecate cu privire la aceasta sarbatoare; Antropologistul Margaret Mead considera ca este o combinatie intre olandezul Sinterklaas si britanicul Mos Craciun – ambii avandusi originea in Sfântul Ierarh Nicolae-din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi) care avea reputatia unui aducator secret de daruri pt cei saraci; legenda spune chiar ca arunca pe fereastra monezi pt ca cei ce aveau nevoie sa le gasesca si foloseasca; Sfântul Nicolae nu este numai protectorul celor săraci ci şi al copiilor, al marinarilor şi al victimelor judecăţilor nedrepte, fiind venerat în întreaga lume.

Tarile unde se sarbatoreste Sf Nicolae:

Albania Germania Palestina
Argentina Grecia Polonia
Aruba Ungaria Portugalia
Austria Islanda Romania
Belgia Irlanda Rusia
Bonaire Italia Serbia
Bulgaria Libia Slovacia
Canada Liechtenstein Slovenia
Croatia Lituania Spania
Curaçao Luxembourg Suriname
Cehia Macedonia Elvetia
Anglia(UK) Malta Turcia
Franta Mexic Ucraina
Georgia Olanda SUA

In Romania, Albania, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovacia si Croatia copiii isi pregatesc in seara de 5 decembrie ghetutele si daca au fost cuminti tot anul le vor gasi pe 6 dimineata pline cu dulciuri si fructe; daca nu, vor gasi o nuielusa;

În Cehia, odată cu cadourile -mere, nuci, dulciuri şi jucării- Moş Nicolae le aduce aminte că în curând va sosi copilul Isus. Copiii neascultători primesc în încălţări cartofi şi bucăţi de cărbune.

In Belgia, Olanda, Luxemburg, sudul Germaniei SinterklaasSankt Nikolaus este principalul aducator de daruri; are o haina de episcop rosie, barba lunga alba, baston de lemn si are ajutor de nadejde – Zwarte Piet (Petru cel Negru). Initial ajutorul lui ii lua pe cei neascultatori si ducea in Spania (traditia spune ca Sinterklaas vine cu barca pe mare tocmai de acolo );

In Austria Sfantul Nicolae este insotit intotdeuna de Krampus, un personaj rau, acoperit cu blana si purtand o masca hidoasa, cu o lunga limba rosie. Acesta tine intr-o mana un bat sau o nuia cu care ameninta copiii care nu s-au purtat frumos sau nu si-au facut lectiile. Dar daca copiii promit ca vor fi buni si silitori vor primi si eu daruri.

In Spania, Sfantul Nicolae e patronul multor lacase de cult. Oamenii practica obiceiul “caminata” constand dintr-un lung drum parcurs pe jos (pelerinaj) la o biserica a Sfantului Nicolae, timp de trei zile de luni, succesive. Inaintea fiecarei slujbe zilnice au loc rugaciuni speciale ale unor persoane care cauta ajutor. Aceste rugaciuni incep cu o invocatie, continua cu un imn, un psalm si o citire a scripturilor. Slujba se incheie cu o litanie a Sfantului Nicolae, cu rugaciunea “Tatal nostru” si o alta rugaciune urmata de un imn. Aceste slujbe sunt preferate in special de femei, mai ales in perioadele in care trec prin dificultati financiare.

In Danemarca, Mos Nicolae vine adus de reni cu un sac in spinare insotit de elfi carora copiii le ofera lapte si budinca de orez.

In Romania traditia spune ca in noaptea de Sfantul Nicolae incepe iarna- in ziua de 6 decembrie el isi scutura barba alba, ceea ce inseamna ca trebuie sa inceapa sa ninga. Tot in popor se spune ca Mos Nicolae vine de ziua lui pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie, iar Sfantul Ion isi face aparitia pe un cal negru, pentru a intoarce iarna. De Sfantul Nicolae, ziua incepe sa se mareasca si tot atunci se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice. Se pun crengute de pomi fructiferi in apa, pentru a inflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor.

Poate vreti sa stiti care este originea nuielusei lasata de Mos Nicolae?

La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, Nicolae a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Acelasi sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Nicolae, episcop de Myra de la o vârstă fragedă, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu nuieluşa, în semn de avertisment.

Noi speram ca ati fost cuminti si buni si incaltarile voastre au fost pline de cadouri in dimineata aceasta!

 

Vino la cursurile organizate de Crystal Mind si vei afla cat de frumos si usor poti invata ce limba doresti !

Vrei sa te anuntam pe email cand publicam un nou articol? Aboneaza-te in formularul din partea stanga a paginii !