Levadele din Madeira

Levadele din Madeira – ingeniozitate portugheza pe Insula Eternei Primaveri

La 1000 de kilometri distanta de batrana Europa, insula Madeira este paradisul luxuriant pentru care merita sa inveti limba portugheza ca sa traiesti o vacanta de neuitat. Fie ca este vorba de faimosul vin de Madeira ce insoteste giganticele frigarui espetada cu arome de dafin si usturoi, de flora si fauna rasfatate de patrimoniul UNESCO, de bai sub soarele Atlanticului pe Praia Formosa sau de lungi plimbari pe levadas pentru a percepe de aproape frumusetea insulei, Madeira promite calatorului o combinatie de experiente senzoriale si culturale nemaiintalnite in nicio parte a lumii.

Cei peste 2100 de kilometri de levade – canale sapate pe suprafata muntelui prin care locuitorii din partile sudice ale Madeirei primesc apa pentru irigat si energie electrica – atrag anual peste un milion de turisti ce vor sa se bucure de unicitatea tinutului insular portughez.

m2Un decor paradisiac departe de lumea moderna

Arhiplelagul Madeira formeaza, alaturi de Insulele Capul Verde, Azore, Selvagens si Canare, regiunea de origine vulcanica Macronezia (de la cuvintele grecesti makárōn nêsoi – „insulele celor fericiti“), care gazduieste peste 25% din flora protejata de legislatia europeana si circa 120 de specii unice de flora si fauna.

De fapt, acest paradis terestru era considerat de greci paradisul in care ajungeau eroii mitologici, iar romanii il considerau lacasul Campiilor Elizee – locul in care ajungeau oamenii virtuosi dupa moarte.

Dincolo de conotatiile religioase ale trecutului, Madeira, cea mai mare insula din arhipelag, si-a mentinut biodiversitatea si aspectul paradisiac, iar descrierea istoricului Plinius cel Batran ca fiind un taram „abundent in fructe si pasari de toate felurile“ este inca de actualitate si dupa mii de ani de istorie. Mai mult, frumusetea locurilor a atras si multi dintre piratii ce dominau oceanele cu cateva secole in urma, iar legendele locale sustin ca si astazi exista o comoara pretioasa ingropata undeva, pe una din insulele arhipelagului…

Levadele – intre necesitate si atractie turistica

Madeira, denumita si Insula Eternei Primaveri datorita climei, este termenul in limba portugheza pentru „lemn“, ales de localnici datorita padurilor de dafin ce acopereau candva toata suprafata insulei, iar astrazi doar 20% – suficient pentru a fi cea mai mare padure de dafin din lume.

Costructia levadelor a inceput in secolul al XVI-lea, din necesitatea de a aproviziona cu apa partea sudica a Madeirei, iar cele mai recente dateaza din anii 1940. Multe dintre ele sunt sapate in stancile laterale ale muntelui si exista si peste 40 km de tuneluri sapate chiar in inima muntelui.

 Levadele din Madeira imbina intr-un mod reusit utilul pentru localnici cu distractia pentru turistii din toate colturile lumii. Localnicii (care nu prea vorbesc alte limbi decat  limba portugheza materna, asa ca ar fi bine sa-ti faci si un bagaj lingvistic!), primesc energia si apa necesara pentru activitatile agricole, iar turistii au la dispozitie o retea remarcabila de carari in apropierea unor peisaje naturale luxuriante si unice in lume.

Madeira LevadasLevadas relaxante si levadas riscante

Unele levade sunt in linie dreapta si asigura o plimbare relaxanta in mijlocul naturii, insa altele, situate in zone abrupte ale muntelui, sunt inguste, iar o alunecare ar putea duce la raniri grave sau chiar mai rau…

O levada populara pentru peisaj si senzatii tari Levada do Caldeirão Verde, care se continua cu Levada Caldeirão do Inferno si au impreuna 37 km lungime. Ambele au parti de traseu ce cauzeaza turistilor vertijuri, dar si cateva tuneluri unde casca si lanterna sunt esentiale fiecarui turist.

Levada do Caniçal intre Maroços si tunelul Caniçal este recomandata turistilor care vor sa se plimbe linistiti vreo 11 km si sa admire omniprezentele acacia. De fapt, acesta levada mai este denumita si mimosa levada, deoarece parfumatele acacia sunt confundate cu mimozele, care apartin aceluiasi gen.

Madeira si frumusetile sale au atras de-a lungul vremii personalitati istorice precum Cristofor Columb, imparatul Carol I al Austriei, imparateasa Sissi a Austriei, Napoleon, George Bernard Shaw, Winston Churchill sau Margaret Thatcher. Pentru iubitorii de sport, Madeira este locul nasterii fotbalistului Cristiano Ronaldo, nascut in capitala Funchal in 1985.

Vino la cursul de limba portugheza pe care il organizam si vei patrunde intr-o lume a minunilor naturii si marilor descoperii.

Leave a Reply