Bucataria maghiara: consistenta in picanterii originale pentru carnivori

Renumita pentru picanta pulbere de paprika (ardei iute in limba maghiara) si gulasul satios si delicios, bucataria ungureasca face parte din cultura culinara a Europei si este un regal greu de egalat pentru iubitorii de carne din intreaga lume.
Desi are puternice arome rustice de ceapa, usturoi si rosii, este o bucatarie rafinata si complexa, care a influentat toate tarile ocupate candva de Imperiul Austro-Ungar. Asa se explica istoric si originea unor feluri romanesti iubite de romani, precum satioasele supe cu carne sau peste, galustele, papansii, clatitele si alte dulcegarii seducatoare. Si oricat de grea ar parea limba maghiara, toata lumea stie ce inseamna paprika si gulas…

 

paprika

Brandul culinar paprika via tocanite
Ardeiul iute nu a fost mereu preferatul ungurilor, ci a intrat prin secolul al XIX-lea in bucataria lor din necesitate: piperul era foarte greu de gasit. Astazi este greu de imaginat pentru unguri vreun fel principal de mancare fara paprika, devenit brand al bucatariei maghiare, la care se adauga obligatoriu ceapa si usturoiul in combinatii surprinzatoare pe orice limba…
Alaturi de pulberea de ardei omniprezenta, bucataria maghiara integreaza unitar o diversitate incitanta de arome: coriandru, chimen, seminte de mac, ceapa, usturoi, rosii, hrean si, bineinteles, multe feluri de carne. Porc, vita, pui, rata, gasca, peste, vanat, niciun fel de carne nu lipseste de pe masa ungurilor, mai ales sub forma de tocanite.
Paprikas-ul traditional este o tocanita de carne, in special de pasare, unica prin gustul ei de boia de ardei. Pe langa aceasta, mai sunt o multime de tocanite bine condimentate, precum cea de carne cu varza (székelygulyás in limba maghira), tocanita de vitel (borjúpörkölt in limba maghiara), de porc (pörkölt in limba maghiara) sau de legume (lecsó). Merita amintita si incercata si töltöttkáposzta (varza umpluta, varianta maghiara a sarmalelor). Daca doresti sa prepari aceste mancaruri original unguresti te asteptam la cursul de limba maghiara pe care il organizam si vei invata cum se spune in ungureste la ingredientele necesare, metodele de preparare si modul de servire pentru aceste delicioase mancaruri.

 

hungarian-goulashGulas si ciorbe suspendate
Un alt brand culinar original sunt ciorbele unguresti extrem de satioase si de neconceput fara paprika, cele mai renumite fiind bográcsgulyás (ciorba gulas) si halászlé (ciorba de peste). Ciorba gulas se prepara ca gulyásleves (de casa) sau cabográcsgulyás, adica pe vatra intr-un castron special suspendat deasupra focului. Mai exact, cuvantul unguresc bogrács inseamna „castronas pentru mancaruri  deasupra vetrei“ si conserva traditiile populare ale ciobanilor migratori obligati sa pregateasca mancaruri consistente departe de casa.
Exista zeci de retete diferite de gulas provenind din toate regiunile Ungariei, insa gustul lui este intotdeauna unic, iar secretele retetelor originale sunt pastrate cu grija de bucatarii maghiari. De langa ciorbe sau gulas nu pot lipsi csipetke (galuste) si painea din grau (kenyér in limba maghiara), la fel ca si pe la mesele romanilor.
O mentiune aparte o merita ciorba acrisoara de visine (hideg meggyleves) care, spre deosebire de celelalte servite de regula fierbinti, se serveste rece si se intalneste numai in Ungaria.

 

Micul dejun mare
Departe de cerealele cu lapte sau de croasante frantuzesti si  sandvisurile rapide, micul dejun unguresc este extrem de bogat si consistent. Diverse tipuri de unt si creme de branza (precum körözött in limba maghiara), intinse pe tartine cu paine prajita (bundáskenyér in limba maghiara), strudeluri si alte produse de patiserie formeaza un  mic dejun clasic.
Mai exista insa si varianta traditionala cu omlete cu legume sau mezeluri, fripturi, carnati (kolbász) si pateuri de ficat de porc sau gasca (májkrém sau kenőmájas), oua umplute sau fierte, totul servit cu cornuri (kifli).
Dulcegarii cu umplutura si bauturi cu specific national
Si la capitolul deserturi, Ungaria este la fel de uimitoare, special in materie de umpluturi. Pe langa clatitele renumite cu nuci si ciocolata (gundel palacsinta) si tortul Dobos  cu crema de cacao si caramel crocant, exista zeci de deserturi cu surprize, adica cu umpluturi ce asteapta sa fie descoperite. Cele mai polulare deserturi, nu numai in Ungaria, ci in toata Europa, sunt strudelul cu umplutura de fructe, branza, mac, mere, stafide sau nuci, lángos – o placinta prajita in ulei, servita cu smantana, usturoi sau cascaval, rulada umpluta cu gem (lekváros tekercs) si cozonacii cu nuca sau mac (bejgli).
În materie de bauturi, Ungaria ocupa un loc de cinste in bucataria internationala, datorita rachiului cu pafum de fructe si extrem de tare numit palinca, revendicat si de romani, completat de lichioruri si biteruri ce ajuta corpul sa digere marile festinuri culinare unguresti. Vinurile de Tokaj sunt cel putin la fel de faimoase, facute din struguri copti pana la stafidire si servite cu precadere la desert.
Chiar daca nu iti propui sa devii expert in limba maghiara, bucataria ungureasca merita efortul de a invata ceva conversatie si denumirile felurilor traditionale de mancare, macar pentru un rasfat cum se cuvine prin restaurantele cu specific unguresc. Da, limba maghiara este delicioasa…te asteptam deci la cursul de limba maghiara organizat de Crystal Mind pentru degustare 🙂

Hungarian Beef Goulash Recipe – Paprika Beef

Leave a Reply