Castelul Neuschwanstein

Castelul Neuschwanstein – inspiratie de la Richard Wagner pentru Frumoasa Adormita a lui Disney
Vizitatorii de pe Taramul Fanteziei al Disneyland, care se bucura de frumusetea castelului Frumoasei Adormite devenit emblema Disney nu stiu ca acesta este facut dupa modelul Castelului Neuschwanstein din Germania, construit de „regele nebun” Ludovic al II-lea al Bavariei, mecena lui Wagner si ctitor cu o viziune arhitecturala originala si extravaganta, ce a lasat culturii universale mai multe castele de poveste.
Izolat in munti, greu de accesat si fara ziduri de aparare, construit pe stancile impadurite ale Alpilor bavarezi, Castelul Neuschwanstein (Schloss Neuschwanstein in limba germana) tradeaza firea ctitorului sau: romantic, retras, excentric, impresionant. Deschis publicului de aproape 130 de ani, vizitat anual de 1,3 milioane de turisti, castelul de refugiu al „regelui nebun” si-a pierdut linistea de odinioara, dar si-a castigat admiratia si nemurirea.

neuschwanstein

 

Viziunea unui rege
Alura medievala de poveste a castelului a fost viziunea excentricului si sensibilului Ludovic al II-lea care, timp de 22 de ani de domnie formala pe tronul Bavariei, s-a lasat inspirat de operele marelui compozitor Wagner si a construit in regatul sau trei castele faimoase: romanticul Neuschwanstein, barocul Linderhof, si „Versailles-ul bavarez” Herrenchiemsee, pentru care a cheltuit averea regatului si a facut imprumuturi consistente la banci.
Dintre cele trei, Neuschwanstein este cea mai fidela intruchipare tangibila a lumii fantastice din celebra opera „Lohengrin” a lui Wagner, unde regele visator putea sa-si inchipuie ca este asemenea cavalerului mitic cu acelasi nume. Constructia sa impunatoare a inceput pe 5 septembrie si a fost finalizata in 1884, cu Ludovic ca prim si unic locatar.
Dupa moartea lui din 1886, la numai 6 saptamani, Neuschwanstein a fost deschis publicului larg, caruia ii ofera o incredibila priveliste spre muntii masivi din jur, Lacul Forgen, spre satul Hohenschwangau si spre statiunea Füssen. De pe podul de fier (Marienbrücke in limba germana) aflat la 45 de metri deasupra unei cascade, privitorii pot vedea si tinutul de poveste al regelui nebun, cu paduri de nepatruns si lacuri limpezi.

 

Celebritate post-mortem
Neuschwanstein a devenit celebru la scurt timp dupa moartea regelui, devenind circa 80 de ani mai tarziu o sursa importanta de inspiratie pentru constructia castelului Frumoasei din Padurea Adormite din Disneyland-ul din SUA. Si alte castele construite in Europa au ca sursa de inspiratie Castelul Neuschwanstein.
Alura sa de poveste nu este intamplatoare: schitele castelulului  au feost create de Christian Jank, fost scenograf la Teatrul Curtii, care si-a imaginat castelul lui Lohengrin urmarind operele lui Wagner. Rezultatul final a fost initial considerat un monstru cu ziduri de caramida, cu o infatisare romantica impunatoare si interior spectaculos. Zidurile exterioare au fost imbracate in piatra de calcar, care, vazuta de departe, da impresia unui alb intins.

Pentru a ajunge la castel, vizitatorii, care ajung si la un impresionant numar de 6000 in zilele de vara, trebuie sa strabata un drum foarte anevoios de 30 de minute prin padurea deasa. Soseaua se continua prin padure in serpentine foarte stramte, accesul la castel realizandu-se cu ajutorul trasurilor cu vizitii (ca-n povesti!) sau cu ajutorul autobuzelor care deserversc turistii.
Din cauza numarului urias de vizitatori, pentru turul de 30 de minute al castelului este nevoie de o programare extrem de riguroasa. Atentie, ghidul turistic va vorbi in limba germana, in engleza doar daca ai norocul sa nimeresti intr-un grup turistic predominant vorbitor de engleza. Asadar, limba germana, macar la nivelul intelegerii si conversatiei simple este o conditie obligatorie pentru amintiri de poveste …

Vrei sa inveti mai multe despre cultura germana? Te asteptam la cursurile de limba germana autorizate ANC pe care le organizam !

Leave a Reply