Istoria si stilurile culinare chinezesti

Sa facem un mic pas inapoi si sa privim la cum a evoluat bucataria chinezeasca. Nu trebuie sa uitam ca adesea istoria joaca un rol important in bucataria specifica fiecarei tari. Doua curente ce au modelat modul in care mancarea chinezeasca este preparata si rolul ei sunt : Confucianismul si Taoismul. Sa vedem deci efectele acestor curente.

Confucian_2

 

Arta gatitului in confucianism

Confucius (孔子 – Kǒngzǐ – in limba chineza) a fost un om fascinat de arta gatitului. Datorita acestuia si teoriilor sale, o serie de traditii au fost dezvoltate in legatura cu felul in care trebuie preparata mancarea. In primul rand, mancarea trebuie taiata inca de la preparare in portii mici ce pot fi mancate usor, de aici si lipsa unui cutit la masa atunci cand mancarea este servita.

De asemenea, el este responsabil de felul in care mancarea chinezeasca imbina gusturile, culorile si textura mancarii. Spre deosebire de Occident unde accentul cade pe gustul individual al fiecarui ingredient, in Orient o mancare gustoasa este obtinuta numai prin imbinarea aromelor tuturor ingredientelor.

 

1c13715b-2b7f-41c6-8f79-537bc5810141Taoismul si sanatatea

Pe de alta parte, Taoismul s-a concentrat mai mult pe efectele pe care mancarea le are asupra sanatatii. Spre deosebire de cei ce urmau invataturile lui Confucius si pentru care gustul si aspectul erau cele mai importante, pentru cei ce alegeau taoismul accentul se punea pe mancaruri care sa creasca longevitatea.

Astfel, pe masura ce China s-a extins si noi plante, ierburi, ciuperci si radacini au fost descoperite, adeptii taoismului au incercat sa identifice proprietatile de crestere a longevitatii. De exemplu, ghimbirul, folosit pentru asezonarea mancarurilor este de asemenea o importanta planta medicinala ce poate ajuta la vindecarea unei raceli sau poate ajuta la calmarea durerilor de stomac.

Bogatia oceanului si a pamantului

Bucataria Chinezeasca se diferentiata si print alte lucruri de cea occidentala. In primul rand, predominanta legumelor si a cerealelor in dieta obisnuita a chinezilor. Pentru aceștia, legumele, cerealele si mirodeniile ocupa un loc mai important decat carnea. Acest lucru este datorat in mare parte culturilor agricole extinse din China.

In al doilea rand, deoarece cresterea de animale ocupa un loc mai putin important in China, aceștia au ales sa profite de resursele oferite de ocean. Fructele de mare si pestele sunt componente nelipsite in dieta celor din sudul tarii. Pe de alta parte, in nord, unde pestele ajunge mai greu, populatia a ales sa se bazeze pe resursele care impanzesc regiunile muntoase: ciupercile si bambusul.

Cele opt stiluri

Astfel, de-a lungul mileniilor, in China s-au dezvoltat o varietate de stiluri culinare insa exista opt care sunt cosiderate cele mai raspandite si mai influente. Acestea sunt: Guangdong (Cantonez) , Shandong , Jiangsu,Sichuan , Fujian , Hunan , Anhui  si Zhejiang, fiecare cu ceva specific.

1Stilul Sichuan se axeaza pe arome puternice si adesea picante. Ingredientele principale sunt usturoiul, ardei iuti, piperul negru de Sichuan, zhitianjiao, ghimbirul si pasta de susan.

Stilul Shandong, cunoscut si ca stilul Lu, isi are radacinile in zonele de coasta din nordul Chinei. Ingredientele principale sunt porumbul, alunele, graul, orzul, ovazul, legumele traditionale si otetul.

Stilul Anhui provine din bucataria traditionala a satelor din zonele muntoase. Principalele ingrediente sunt ciupercile si bambus.

Stilul Jiangsu, cunoscut si ca stilul Su, este format de fapt dintre trei stiluri separate cu mici diferente intre ele. Acest stil se concentreaza pe aspectul mancarii iar principalele ingrediente sunt sosul de soia, creveti, pesti, zahar si carnea de rata.

Stilul Guangdong, sau stilul Cantonez, se axeaza pe preparatele in stil „dim sum” unde portiile sunt doar cat sa poti lua o gura insa cu multe bucate variate. Ingredientele principale sunt orezul, frunzele de lotus, galustele, legumele prajite si supele.

wanziStilul Fujian, cel mai faimos din cele opt stiluri, se axeaza pe felul in care este taiata mancarea pentru a imbogati gustul. Ingredientele principale sunt fructele de mare, pestele si supele.

Stilul Hunan pune accent pe mancaruri picante si culori contrastante. Mancarurile sunt preparate prin prajire, afumare sau fierbere iar ingredientul principal este ardeiul iute folosit pentru a crea mancruri picante si uscate.

Stilul Zhejiang, format din patru ramuri, fiecare cu cate un ingredient principal. Hangzhou cu muguri de bambus, Shaoxing cu peste de apa dulce, Ningbo cu fructe de mare si Shanghai cu dim sum.

 

Daca esti interesat de istoria culinara a Chinei sau de alte informatii interesante te asteptam la cursurile de limba chineza pe care le organizam. In afara de cunostintele de limba chineza vei afla multe alte informatii utile despre cultura si obiceiurilei poporului chinez.

Leave a Reply