Bucataria chinezeasca: deliciile diverse ale Orientului

Mancarea chinezeasca este cunoscuta pe intreg Globul insa putina lume cunoaste adevarata bucatarie chinezeasca. Majoritatea restaurantelor din alte tari adapteaza felul in care gatesc la gusturile localnicilor si astfel multe lucruri se pierd. De aceea trebuie sa privim putin la stilul traditional chinezesc pentru a realiza ce mancaruri complexe și bogate au.

chineese_foodMasa traditionala

O masa in stil chinezesc este compusa din doua parti:

1. o sursa de carbohidrati, cunoscuta ca și 主食 (zhǔshí), de obicei este vorba de orez, taietei (noodles) sau mantou (chifle fierte)

2. garnituri, cunoscuta ca și 菜 (cài), care inseamna de obicei legume, peste, carne sau alte alimente

Din cate putem vedea, acest stil traditional chinezesc contrasteaza mult cu stilul meselor din occident unde carnea este considerata felul principal.

Pentru o experienta cat mai variata este recomandat „dim sum”. Pe scurt, acesta este un mod de a servi masa ce consta in portii mici dintr-o gama larga de mancaruri și care adesea este servit cu ceai. Numarul de mancaruri in cadrul unei mese „dim sum” poate varia și contine numeroase feluri de legume, carne, peste și alte alimente.

Fara „arme” la masa

Multi stim ca in China se mananca cu betisoare, din lemn sau alte materiale, insa putini stiu de ce aceștia nu folosesc furculite și cutite. Adevarul este ca in cultura chinezeasca, folosirea cutitului și a furculitei este considerat un „barbarism” deoarece au fost considerate dintotdeauna arme.

chinese_tableCu totii la un loc

Un alt lucru care adesea intriga este felul in care se tine o masa atunci cand exista un numar mare de meseni. In China aceștia stau cu totii la o masa și mananca din aceleasi farfurii, singurul lucru individual fiind castronul de orez. Acest lucru adesea creeaza un usor dezgust pentru cei neobisnuiti deoarece poate fii considerat neigienic ca mancarea sa fie atinsa de fiecare cu ustensile pe care le-au bagat in gura.

Cu toate astea, familia este mai apropiata in timpul unei mese in stil chinezesc, iar faptul ca mananca toti din aceleasi farfurii este o dovada de incredere și dragoste.

chinese_dessertUnde e desertul?

Deserturile sunt un alt punct contrastant. Adesea, la sfarsitul unei mese in China nu se serveste nici un desert. Mancaruri dulci ce ar putea fi considerate desert in occident sunt adesea incorportate in cadrul unei mese și consumate alaturi de celelalte feluri de mancare. In cazul in care se serveste desert la sfarsitul mesei este adesea vorba de o salata de fructe proaspete sau o supa de fasole dulce care este servita calda.

Daca poftiti totusi la ceva cu adevarat dulce puteti gasi la restaurante faimosul „Orez cu opt comori”. Acesta este compus din orez și opt feluri de fructe confiate, fiecare reprezentand o „comoara”. Motivul pentru care contine opt feluri de fructe este legat de cifra 8 (八- bā – in limba chineza) care este considerata semn al norocului și bunastarii

Mi-e sete !

Aproape niciodata nu se vor servi bauturi reci la masa deoarece este considerat periculos sa bei ceva rece dupa o masa fierbinte. Bauturile care se servesc sunt fie ceai, apa calda sau sake (un fel de vin fermentat din orez care se serveste cald).

drinkPentru cei tineri și care vor neaparat ceva racoritor exista „ceaiul cu lapte și perle”. Una dintre cele mai populare bauturi in China, acesta este o combinatie de ceai cu lapte in care sunt introduse mici bilute din tapioka care sunt moi, usor de mestecat și au aspectul unor perle negre.

Daca vrei sa descoperi de unul singur Orientul și mai ales China, fie pentru bucataria lor absolut delicioasa și complexa, fie din alte motive, te asteptam la cursurile de limba chineza pe care le organizam. In afara de cunostintele de limba chineza vei afla multe alte informatii utile despre cultura si obiceiurilei poporului chinez.

Leave a Reply